Rascovo-kôprový syr

Ani by som neverila, že kombinácia rasce a kôpru môže byť taká skvelá. Jednoduchý a pomerne rýchly recept, netreba ho nechať zrieť a v chladničke stuhne ozaj rýchlo.

Rascovo-kôprový syr

Prísady

  • 1 šálka kešu orechov (namočených aspoň na 2 hodiny)
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL tahini
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 ČL mletej rasce
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 1 ČL sušeného kôpru (alebo hrsť čerstvého)
  • 1 ČL celej rasce

Agar gel

  • 1 šálka vody
  • 1 1/2 PL agaru v prášku

Postup

V mixéri zmixujeme kešu, vodu, droždie, cesnak, citrónovú šťavu, tahini, soľ a korenie. Zatiaľ si dáme zovrieť 1 šálku vody, vylejeme vodu do misky a zmiešame s agar práškom. Miešame približne 5 minút, kým sa prášok úplne rozpustí. Potom agar gel prelejeme ku zvyšnej zmesi do mixéra a ešte poriadne zmixujeme. Postupujeme rýchlo, lebo agar gel rýchlo tuhne. Nalejeme do formy a dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.

 

Tip

Tento syr si môžete pripraviť na x spôsobov tak, že pridáte aj iné korenie ako bazalku, rozmarín, tymián, pažítku…alebo pridáte pokrájané olivy, sušené paradajky, cibuľu…fantázie sa medze nekladú. Ak ste príliš hladní, tak sa môžete do tohto syru pustiť aj hneď. Keď však postojí v chladničke, je o niečo chutnejší.