Jablková žemľovka (vegan) s tofu a hrozienkami
Žemľovku som nepiekla dobrých 15 rokov. A pritom obaja s Peťom sme ju ako deti mali radi. Pri večernom čítaní, hlavná hrdinka jedla žemľovku, tak sa deti pýtali čo to je, ukázali sme im fotku a už som mala prikázané jedlo na ďalší deň. Peťo doniesol rožky. Ostatné suroviny ako biele tofu, hrozienka, jablká a mlieko, sme mali doma. Ešte som uvarila cícer, aby sme mali aquafabu a bola tam aj pena. Veľmi jednoduchý recept, a ak máte radi žemľovku, táto vám rozhodne bude chutiť.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 8-12, čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 30 minút
- 6-8 celozrnných rožkov
- 500 ml rastlinného mlieka (ak máte poruke strúhaný kokos, postup nižšie)
- 3 jablká
- 2 biele tofu
- 1/2 šálky hrozienok
- 1 pl medu
- 3 vanilkové/vanilínové cukry (20g/1 balenie)
- 1/4 čl mletej škorice
- 200 ml aquafaby (voda z uvareného cíceru)
Postup:
Najprv si všetko nachystáme. Zapneme rúru na 180 stupňov, ja dávam zhora zdola a ventiláror. Rožky nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Do misky dáme rastlinné mlieko a 1 vanilkový cukor a premiešame. V inej miske si nachystáme jablká. Ošúpeme jablká a nahrubo nastrúhame. Vo vysokej nádobre zmixujeme biele tofu ponorným mixérom s 5 polievkovými lyžicami mlieka a 1 balením vanilkového cukru a s medom, prípadne ešte dosladíme, ak je nám málo. K tomuto zmixovanému tofu primiešame hrozienka.
Do jenskej misy s rozmerom cca 30×40 cm ukladáme plátky pečiva tesne vedľa seba, ktoré predtým namočíme do mlieka. Ďalšia vrstva je tofu mix s hrozienkami. Potom na to poukladáme postrúhané jablká a posledná vrstva sú opäť plátky pečiva namočené v mlieku. Posypeme škoricou. Takto nachystanú žemľovku dáme piecť na 30-40 minút. Medzitým vyšľaháme aquafabu. Ja zvyknem uvariť cícer s malým množstvom vody a trochou soli. Z cíceru spravím hummus, falafel, curry… A vodu použijem takto na šľahanie krému, hodí sa na tortu, či tejto čokoládovej peny. Ale viete si cícer kúpiť aj v konzerve a máte aquafabu k dispozícii ihneď. Do vysokej nádoby som dáme aquafabu, pridáme 1 vanilkový cukor (teda 20g) a šľaháme a šľaháme. Trvá to do 10 minút, ale pena je ozaj tuhá potom.
Keď sa žemľovka dopečie, nalejeme vyšľahanú penu a podávame, prípadne oflambujeme, aby stuhla. Tento krok som tu ešte nevedela a tak som ju dala ešte zapiecť na 5 minút a teda aquafaba nie je tepelne stabilná… Chuť bola super aj tak, vôbec to nevadilo, ale ak chcete, aby mala tú penu navrchu, určite nedávajte vyšľahanú aquafabu zapiecť. :)
Tip:
Namiesto kupovaného rastlinného mlieka máme doma strúhaný kokos a vyrobím vždy len toľko mlieka, koľko treba. Do mixéra dám zopár lyžíc ( dala som asi 5 pl) strúhaného kokosu a zalejem potrebným množstvom vody, tu 500ml. Mixér pustím tak na minútu. Potom scedím a mlieko je hotové, 3 minútová záležitosť. Už sme ho použili aj na varenie pudingu, vôbec tam kokos nie je cítiť. Peťo tvrdil, že aj keby bol v tej žemľovke kokos cítiť, vôbec by to neprekážalo.