;

Jemný čokoládovo-tekvicový koláč bez cukru

Jemný čokoládovo-tekvicový koláčik

Ľahký, chuťovo veľmi zaujímavý koláčik, ktorý vás určite osloví. Tekvica je v v zimnom období dostupná bežne, najviac sa nám sem hodila maslová tekvica. Hokaido je trochu chuťovo výraznejšie, tak si vyberte, čo vás viac osloví. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút, čas tuhnutia: 1 hodinu

Korpus:

  • 1 1/4 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky mandlí
  • 1/2 šálky datľového sirupu
  • 1/2 čl škorice

Plnka:

  • 500 g uvarenej tekvice na pyré
  • 1 šálka datľovej pasty (postup nižšie)
  • 1/4 kakaového prášku
  • 1/4 šálky rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené)
  • 1/2 šálky posekaných vlašských orechov (na posypanie)

Postup:

Korpus:

Zapneme rúru na 180 stupňov. Ovsené vločky a mandle zmixujeme vo food procesore a pridáme datľový sirup. Keď nám vznikne kompaktná hmota, natlačíme do tortovej formy na papier na pečenie, časť cesta dáme aj na okraje a zapečieme 20 minút v rúre.

Plnka:

V hrnci uvaríme tekvicu 15 minút. Madzitým si nachystáme datľovú pastu. Datľovú pastu si viete vyrobiť aj sami z 500 g datlí a 250 ml vody. Datle namočíme do vody na pár hodín (alebo prelejeme vriacou vodu a počkáme pár minút), aby zmäkli, vodu zlejeme a zmixujeme s 250 ml vody na pastu. Keď je uvarená, všetky prísady okrem vlašských orechov zmixujeme na hladký krém. Natrieme na plnku a dáme schladiť na hodinu do chladničky. Ak chceme, na záver posypeme posekanými vlašskými orechami a podávame.

Tip:

Kakaový prášok môžete zameniť za karobový prášok.

Dobrú chuť!