;

Kváskový závin zo špaldovej múky so slivkovým džemom

Testujem kváskové cesto na všetky možné recepty. Ak ideme niekam na oslavu, rada beriem niečo so sebou. Zvyčajne pečiem sladké. Jednak mám istotu, že aj my tam budeme mať dezert a nespraceme celý plech sami doma. Už som piekla kváskovú vianočku, pečené kváskové buchty so slivkovým džemom a obidve vyšli na prvý šup parádne. Takže, keď som si vymyslela, že idem piecť závin, išla som vlastne na istotu. Jednoduché prísady, akurát si treba rozvrhnúť prvé kvasenie, čo je okolo 10-12 hodín. Ja to zvyknem robiť na noc, cez deň by som možno nezvládla ten nápor otázok, kedy to už bude. Takže sa tomu vyhýbam a cez deň kvasí závin už len 2 plus 2 hodiny. U nás klasický cukor nemá miesto, používam do všetkých receptov brezový cukor (xylitol, xukor), a do rozkvasu dám kokosový. Ako plnka sa nám sem veľmi hodil slivkový džem, ktorý som robila zo sušených a čerstvých sliviek, dosladený datľovým sirupom. Je presne taký tuhý, ako sa predáva v obchode a aj tak chutí. Presný recept na neho ešte nemám, lebo robím ho od oka, striehnem na hustotu a ochutnám, či je dosť sladký. Čiže zoberte múku, kvások, brezový cukor, rastlinné mlieko, trochu oleja, k tomu nejaký fajnový džem a poďme na to.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 2 veľké záviny , čas prípravy: 30 minút (plus 12+4 hodiny kvasenia), čas pečenia: 30 minút

Rozkvas:

  • 2 pl ražného kvásku
  • 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 2 pl kokosového cukru
  • 150 ml rastlinného mlieka

Cesto:

  • 350g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 100 brezového cukru (xylitolu)
  • 300ml rastlinného mlieka (sójového, ovseného, mandľového)
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • vanilka
  • slivkový džem (300g)

Postup:

Najprv si nachystáme rozkvas. Odporúčam ho chystať večer, potrebujeme, aby kvasil 12 hodín. Zvyčajne chystám rozkvas okolo 19 večer a ráno o 7 miesim cesto. Potom už cesto kvasí len 2 plus 2 hodiny, a ide sa piecť.

Rozkvas urobíme tak, že zmiešame všetky prísady na rozkvas spolu a poriadne premiešame. Prikryjeme utierkou, či pokrievkou a necháme na linke kvasiť tých 10-12 hodín. Čím dlhšie, tým lepšie. Rokvas zdvojnásobí objem. Nezabudneme potom prikŕmiť kvások a odložiť ho späť do chladničky.

Po 12 hodinách kvasenia zamiesime cesto. Zvyknem miesiť ráno, aby sa záviny piekli okolo obeda. Ak by som ich piekla večer, je dosť možné, že by sme s Peťom neodolali a večer napchali do prasknutia a potom by sa mi veľmi ťažko šlo spať.

K rozkvasu pridáme múku, brezový cukor (alebo kokosový), olej a postupne prilievame rastlinné mlieko. Cesto by sa malo odlepovať od stien misy. Miesim tak maximálne 5 minút, aj to možno machrujem. Nechce sa mi dlho miesiť cesto. Necháme opäť kvasiť pod pokrievkou, či utierkou 2 hodiny. Cesto nám opäť o niečo narastie.

Potom už ide posledná fáza. Cesto rozdelíme na dve časti. Každé vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Najprv jedno a keď máme závin hotový, pustíme sa do druhého. Potrieme polovicou slivkového džemu, zatočíme, dáme na plech s papierom na pečenie. Džem dávame rovnomerne, aby nebolo na jednom mieste veľa džemu a potom zas inde samé cesto. Nezabudnite potrieť papier na pečenie olejom, záviny sa lepšie oddeľujú od papiera na pečenie.

Potom vložíme plech s oboma závinmi do vypnutej rúry a prikryté utierkou necháme kvasiť ďalšie 2 hodiny. Pečieme, na 180 stupňoch 30 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame a pustíme sa do toho! Dobrú chuť!

kváskový slivkový závin_3

Tip:

Plnku môžete spraviť akúkoľvek. Vyskúšala som pridať karob a trochu mlieka k slivkovému džemu, aby sa plnka lepšie rozotierala a bolo to super. Takisto môžete dať kakaový prášok, tvaroh s hrozienkami, nastrúhané jablká, alebo iný džem (marhuľový, broskyňový…).