;

Pečené kváskové buchty plnené slivkovým džemom

Ak ide Peťo hladný do obchodu, je to hotová pohroma. Lebo donesie aj to, čo by sme si za bežných okolností nekúpili. A takto nám priniesol buchty. Boli čisto rastlinné, ale biela múka a kopec cukru. Keď ich kúpil aj druhý raz, tak som už protestovala. No a keď hladný sníval o buchtách tretíkrát, povedala som, že ich spravím ja. Nemám rada postávanie v kuchyni dve hodiny kvôli jednému jedlu. Takže tohto som s trochu obávala, že to bude piplačka až až. Pamätala som si totiž z detstva, ako nám babka piekla buchty a bola zavretá v kuchyni celú večnosť. Otázka je, koľko to bolo naozaj, lebo deti majú trochu iný pojem o čase, že :). Každopádne na moje milé prekvapenie, aj s dvomi pomocníkmi, to bolo celkom šup šup. Treba len zopár prísad, zvyčajne ich máme doma, ako múku, kvások, rastlinné mlieko, xylitol a olej. Zjavne je to veľmi jednoduché, lebo rovno na prvýkrát boli eňo ňuňo. Žiadny recept pre pokročilé gazdinky, ale pokojne aj pre začiatočníkov. Každopádne všetci chválili, dokonca im chutili viac ako z obchodu. Tým chcem povedať, že neoľutujete.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 15 buchiet , čas prípravy: 30 minút (plus 12+4 hodiny kvasenia), čas pečenia: 30 minút

Rozkvas:

  • 2 pl ražného kvásku
  • 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 2 pl kokosového cukru
  • 120 ml rastlinného mlieka

Cesto:

  • 350g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 80 brezového cukru (xylitolu)
  • 250-300ml rastlinného mlieka (sójového)
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 najemno nastrúhané jablko bez šupky
  • slivkový džem (300g)

Postup:

Najprv si nachystáme rozkvas. Vrelo odporúčam ho chystať večer, potrebujeme aby kvasil 12 hodín. Zvyčajne chystám rozkvas okolo 19 večer a ráno o 7 miesim cesto. Potom to už kvasí len 2 a 2 hodiny a ide sa piecť.

Rozkvas urobíme tak, že zmiešame všetky prísady spolu a poriadne premiešame. Prikryjeme utierkou, či pokrievkou a necháme na linke kvasiť tých 10-12 hodín. Čím dlhšie tým lepšie. Rokvas zdvojnásobí objem. Nezabudneme potom prikŕmiť kvások a odložiť do chladničky. Tretinu práce máme za sebou, juchúúúú.

Po tých 12 hodínách zamiesime cesto. Ja ho zvyknem miesiť ráno, aby sa piekli okolo obeda. Ak by som ich piekla večer, je dosť možné, že by sme sa s Peťom večer napchali do prasknutia a potom by sa mi veľmi ťažko šlo spať.

K rozkvasu pridáme múku, brezový cukur (alebo kokosový), olej, postrúhané jablko a postupne prilievame rastlinné mlieko. Cesto by sa malo odlepovať od stien misy. Miesim tak maximálne 5 minút, aj to možno machrujem. Necháme opäť kvasiť pod pokrievkou, či utierkou 2 hodiny. Cesto nám opäť o niečo narastie.

Potom už ide posledná fáza. Vyvaľkáme cesto s hrúbkou 1cm. Nakrájame na štvorce okolo 6×6 cm. Podľa toho, aké chceme veľké buchty. Ak menšie, tak krájame na menšie štvorce. Tých 6 cm je na také väčšie buchty, ako sú tu na fotkách. Do každého štvorva dáme do stredu 1 polievkovú lyžicu tuhého slivkového džemu. Potom diagonálne rohy spojíme, poriadne polepíme, aby džem nevytiehol pri pečení. Ešte v ruke pogúľame a položíme do vymastenej misy a papierom na pečenie. Takto minieme všetky štvorce a na záver ich potrieme jemne trochou oleja. Tak sa nezlepia. Opäť prikryjeme utierkou a necháme dvasiť ďalšie 2 hodiny.

Buchty opäť o niečo narastú.

Potom vložíme misu s buchtami bez utierky do teplej rúry a necháme na 180 stupňoch piect 30 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pustíme sa do toho! Dobrú chuť!

Tip:

Minule som vynechala kvasenie cesta a nechala som kvasiť až buchty 3 hodiny. Ušetrila som tak hodinu kvasenia. Vykvasili pekne, ale zdá sa mi, že o niečo boli vykvasené lepšie, keď som nechala kvasiť aj cesto, nielen buchty. Každopádne, je to urýchlenie. Takisto môžete dochutiť buchty tak, že pridáte do cesta vanilku, či mletú škoricu.