Power proteínová miska (bez oleja, bez sóje, s alternatívou bez lepku)

Power proteínová miska (bez oleja, bez sóje, s bezlepkovou verziou)

Máme tu jeseň a tak sa nám žiadajú také hutnejšie jedlá, ktoré zasýtia, ale nezabetónujú žalúdok na deň dopredu. Zelenina na x spôsobov, čo chutí stále inak. Táto power proteínová miska má okolo 10 prísad, všetko ľahko dostupných, možno tak lahôdkové droždie a bulgur nezoženiete v každom obchode, ale vo veľkých reťazcoch, či bioobchode, určite áno. Lahôdkové droždie dodá syrovú príchuť a tak odporúčam nevynechať. Buď si večer predtým namočte šošovicu a ráno za pol hodinu uvarte, alebo sa dá kúpiť aj hotová v konzerve. Ja však uprednostňujem čerstvo uvarené, ale ak kúpite hotový polotovar, jedlo je hotové za 20 minút aj s prípravou. 

Power proteínová miska (bez oleja, bez sóje, s bezlepkovou verziou)

Prísady:

(2-4 porcie)

  • 2 šálky uvarenej hnedej šošovice
  • 2 šálky špenátu
  • 1 šálka bulguru (pozrite prosím dole pre bezlepkovú verziu)
  • 1 červená paprika
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 šálka nastrúhaného hokaida
  • 3 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • šťava z 1/2 citróna
  • štipka čierneho korenia

 

Power proteínová miska (bez oleja, bez sóje, s bezlepkovou verziou)
Power proteínová miska (bez oleja, bez sóje, s bezlepkovou verziou)

Postup:

Začneme s tým, že uvaríme v hrnci bulgur, ktorý zalejeme 2 šálkami vody a trochou soli. Necháme zovrieť, povaríme 10 minút a keď nevidno vodu, vypneme a necháme dôjsť.

Medzitým nasekáme cibuľu na pásiky, papriku na kocky, hokaido nastrúhame aj so šupkou (je to tekvica, ktorú netreba šúpať) a dáme na panvicu s pol šálkou vody, pridáme korenie, citrónovú šťavu a podusíme par minút, kým zelenina zmäkne. Keď je zelenina hotová, pridáme špenát a ešte pár minút miešame, kým špenát zmäkne. Pridáme lahôdkové droždie, premiešame, pridáme uvarenú šošovicu, bulgur.

Power proteínová miska (bez oleja, bez sóje, s bezlepkovou verziou)

 

Tip

Bulgur sa dá zameniť za quinou, pohánku, či pšeno, aby ste mali bezlepkovú verziu tohto lahodného jedla. Quinoa a pohánka sa varia rovnako ako bulgur. Ak varíte pšeno, odporúčam zaliať najprv vriacou vodou a variť, aby nebolo horké.

Ak nemáte nejakú zeleninu, tak použite inú. Hokaido môžete zameniť za mrkvu, či sladké zemiaky. Alebo pridajte viac z tej, čo máte, a tú jednu vynechajte. Kľúčová je šošovica (hnedá, čierna, oranžová, vyberte si), zelenina s listovou zeleninou (ja som použila kušeravý kel) a obilnina.

 

Dobrú chuť!