Ako byť zdravý, mať veľa energie a cítiť sa skvele?

Už sme to počuli a čítali mnohokrát: ako byť zdravý, ako mať veľa energie, ako sa cítiť skvele… Prečo to ale nie vždy funguje? Nie je to len o nastavení sa. Myslíme si, že záleží aj na tom, čo do seba dostaneme. Akú stravu konzumujeme.

Viackrát ste nás oslovili, ako robíme, čo robíme. A hlavne, ako sa vy môžete stať vegánmi tiež. Alebo len skúsiť. Možno máte problém s týraním zvierat. Možno máte problém s tým, ako zaobchádzame s planétou. A možno ide o zdravotné problémy. Alebo ste jednoducho iba zvedaví.

Viete o tom, že radi počúvame dobré veci o svojich zlých návykoch? Zmeňme ich!

Toto je kurz, ktorý vás prevedie základmi fungovania na rastlinnej strave. Jedlo, ako kopec iných bežných činností, je návyk. Pripravili sme 21 dní nabitých informáciami aby sa vám ľahšie podarilo prepnúť na zdravšiu stravu.

A nie je to len o jedle. Každý deň vás čaká okrem receptov aj téma, kde vyvraciame mýty o rastlinnej strave, príprava na ďalší deň, nákupný zoznam. K dispozícii je slovník pojmov, s ktorými ste sa možno doteraz nestretli, informácie ako si nastaviť kuchyňu a kde nakupovať. Zároveň všetko zdieľame v súkromnej skupine s ostatnými členmi.

Poď spraviť zmenu!

Čo kurz obsahuje?

Informácie

Jedinečná zbierka informácií o rastlinnej strave. Všetko, čo by ste mali vedieť pre plynulý prechod z bežného životného štýlu na zdravý, chutný a energický. Každý deň jedna téma, ktorá vyvracia všetky mýty o rastlinnej strave, vegánstve a zdravom stravovaní.

Recepty

Na každý deň 5 receptov. To je 105 receptov spolu. Radi raňajkujete? Na obed uprednostníte polievku aj hlavné jedlo? Dezert? Poriadna večera? Nezabudli sme na nikoho. Recepty s variáciami pre bezlepkáčov, alergikov, diabetikov a rôzne iné intolerancie.

Nákupné zoznamy

Všetko je to krásne až kým netreba ísť do obchodu. Kam sa ale vybrať? Musí to byť bioobchod? Nebude to drahé? Nachystali sme kompletný nákupný zoznam vždy na týždeň dopredu. Aj s tipmi, kde jednotlive produkty viete nájsť.

Vysvetlivky

Ako vyzerá pšeno, quinoa, bulgur, tempeh? Čo je to lahôdkové droždie, ume ocot, superpotravina? S niektorými slovami sa možno stretnete prvýkrát. Preto je fajn mať poruke krátky slovník s vysvetlivkami. Kým si na ne nezvyknete…

Časté otázky

Nie všetko neznáme sa zmestí do slovníka. Najem sa aj v bežnej reštaurácii? Ako sa stravovať na cestách? Je vegánstvo aj pre tehotné ženy? Čo dieťa v škôlke? Vybrali sme zopár najčastejších otázok, ktoré vás môžu zaujímať.

Komunita

Nevieš si s niečím rady a zišla by sa ti pomoc? Súkromná skupina, kde môžeš zdieľať svoje skúsenosti, nápady, postrehy a kde radi poradíme. Nechaj si poradiť od ostatných. Pochváľ sa svojími receptami. Poraď ostatným. Buď členom komunity.

Prečo rastlinná strava?

Zdravie

Sme naučení, že vyvážená strava je živočíšneho a rastlinného pôvodu. Preto mnohých prekvapí, že čisto na rastlinnej strave dokážeme žiť v plnom zdraví. Dobre naplánovaná rastlinná (vegánska) strava totižto obsahuje všetky potrebné živiny, ktoré naše telo potrebuje. Je vhodná pre všetky vekové skupiny a pre všetky fázy života. Potvrdili to aj Britská dietetická asociácia (British Dietetic Association) či Americká akadémia pre výživu a dietetiku (American Academy of Nutrition and Dietetics).

Nie je to ale iba o pár rastlinných produktoch, ktoré poznáme z bežných obchodov. Vyvážená rastlinná strava to sú zelenina, ovocie, orechy, semená, obilniny, strukovniny a huby. Je plná vlákniny, vitamínov a minerálov.

Niektoré štúdia štúdie potvrdili, že rastlinná strava je spojená s nizšími hodnotami krvného tlaku a cholesterolu, nižším výskytom srdcových chorôb, cukrovky typu 2 a niektorými typmi nádorových ochorení.

Živočíšna výroba

Vegánstvo je životný štýl, ktorý sa snaží čo najviac vylúčiť všetky formy zneužívania a týrania zvierat pre potravu, oblečenie a akékoľvek dalšie použitie.  Na svete je ročne zabitých 60 miliárd suchozemských živočíchov a bilióny morských len pre ľudskú potrebu. Až 95% z toho je zabitých predčasne.

Kravy sa môžu dožiť aj 20 rokov, zatiaľ čo v mliekarni idú na porážku po 3-4 rokoch, kedy už ich produkcia mlieka nie je rentabilná. Tie, chované na mäso, sú zabíjané skôr.

Kŕmne kurence sú zabíjané v 6 týždňoch života pričom už v tom čase nedokážu zniesť veľkosť svojho srdca ani váhu. Sliepky sa pritom môžu dožiť 10 rokov.

Prasatá zabíjame, keď dosiahnu požadovanú váhu, bežne v 4.-6. mesiaci. Môžu sa ale dožiť 15 rokov.

Aj ovce sa môžu dožiť 15 rokov. Ale zabíjame ich v 3. až 10. mesiaci. Podľa toho, či chceme jahňacie mäso alebo iné použitie.

Ešte stále sú oblasti na Zemi, kde je konzumácia psov ale aj mačiek normálna.

Udržateľný rozvoj

Kým populácia na Zemi sa zdvojnásobila od 60. rokov, svetová produkcia mäsa je štvornásobná. Niektoré oblasti sú na tom horšie: 4,5x viac ton bravčového (mäsa) alebo 13x viac hydiny v porovnaní so 60. rokmi. Tento trend prispieva ku globálnemu otepľovaniu, znečisťovaniu, odlesňovaniu, degradácii zeme, nedostatku vody a vyhynutiu živočíšnych druhov. Viac zvierat = viac úrody. Planéta však nevie nakŕmiť aj zvieratá aj ľudí.

Potrebujeme 3x viac vody pre mäsožravca ako pre vegána. Príklad? Pre produkciu 1 kg hovädzieho mäsa potrebujeme 15500 l vody. Na porovnanie 1 kg paradajok potrebuje 180 l a 1 kg zemiakov 250 l vody. Spotreba živočíšnych produktov je extrémne náročná na zdroje.

Poľnohospodárstvo je najväčším znečisťovateľom vody. Močovka, hnojivá znečisťujú spodné vody, potoky, rieky. Obsahujú vysoké hodnoty dusíka a fosforu. Spôsobujú úhyn rýb a ohrozujú zdravie ostatných zvierat. Čpavok spôsobuje kyslé dažde.

Za posledných 60 rokov sme stratili 90% rýb v oceánoch. Zjeme 4x viac rýb na osobu ako v roku 1950 a 80% rybárskych oblastí na svete je už zdevastovaných. Každý rok je zabitých 100 miliónov žralokov ako vedľajší produkt rybolovu, 90% druhov veľkých rýb je už vyplienených. Ak budeme pokračovať v konzumácii rýb ako dnes, oblasti rybolovu vo svete zaniknú do 2048.

Chcem sa naučiť…

  • všetko o strave, aby som sa vedel správne rozhodovať
  • čítať etikety na potravinách
  • ako si pripraviť jedlo bez živočíšnych produktov
  • ako sa stravovať ako vegán na cestách
  • ako si objednať jedlo v štandardnej reštaurácii
105

receptov

21

dní

3

nákupné zoznamy

1

komunita

Staň sa vegánom. Je to lepšie pre tvoje zdravie. Je to lepšie pre životné prostredie. A čo je najdôležitejšie, je to morálne správna vec.

Gary L Francione

  • 21 dní plných informácií o rastlinnej strave
  • 105 vegánskych receptov
  • 3 nákupné zoznamy s odporúčaniami
  • Zoznam najčastejších otázok o rastlinnej strave
  • Súkromná skupina s ostatnými členmi

Cena: 89 €

PayPal Logo

Najčastejšie otázky k priebehu kurzu

Čo je to online kurz?

Ide o kurz, ktorý je komplet nachystaný v online prostredí. Pristupujete k nemu napr. z pohodlia domova. Nie je nutné sa kvoli nemu presúvať. Zväčša si sami určujete čas, kedy začnete a koľko vám kurz bude trvať (vlastné tempo). To je prípad aj nášho kurzu.

V akom jazyku je kurz?

Kurz je kompletne v slovenskom jazyku. Niektoré špeciálne výrazy sme vybrali a vysvetlili v slovníku.
Cudzí jazyk (najmä angličtina) sa môže objaviť v referenčných dokumentoch, ktoré odporúčame pozrieť popri kurze (knihy, dokumenty, prednášky). Niektoré sú aj v slovenskom/českom jazyku, no nie všetky nové knihy sa dostanú tak rýchlo do našej distribúcie. Budeme sa snažiť zoznam dokumentov akutalizovať aj o lokálne verzie. Nemajú však vplyv na priebeh kurzu a kurz zvládnete aj bez nich.

Kedy kurz začína?

Kurz začína úhradou a následnou registráciou.
Ak prebehne platba cez PayPal, registrácia do kurzu je automatická. Prístup je okamžitý s prístupovými údajmi.
Ak prebehne platba prevodom, je nutné sa zaregistrovať tu: https://zivotjezmena.sk/registracia/. Následne po pripísaní platby na účet prehodíme registráciu do kurzu a je možné ho využívať plnohodnotne.

Je kurz časovo ohraničený na 21 dní?

Kurz sme nastavili na 21 dní. Každý deň 1 téma a 5 receptov. Nie je však nutné ho absolvovať počas 21 dní. Tempo si zvolíte sami. Niekomu vyhovuje pomalšie tempo. Prístup do kurzu nie je časovo obmedzený.

Dá sa kurz uhradiť aj inak ako cez PayPal?

Úhrada kurzu cez PayPal je veľmi efektívna, pretože je plne automatická (bez potreby nášho zásahu) a prístup do kurzu je okamžite po úhrade.
Rozumieme, že nie všetci majú registráciu cez PayPal a uprednostňujú platbu prevodom. V tom prípade zašlite úhradu na účet
IBAN: SK09 7500 0000 0040 2963 2472
Zároveň sa registrujte tu: https://zivotjezmena.sk/registracia/. Následne po pripísaní platby na účet prehodíme registráciu do kurzu a je možné ho využívať plnohodnotne.

Aké sú technické požiadavky?

Jedinou požiadavkou na prístup do kurzu je webový prehliadač a prístup na internet. Web je responzívny, teda nachystaný aj pre mobily a tablety.

Najčastejšie otázky k obsahu kurzu

Čo je to celistvá rastlinná strava?

Ide o neživočíšne potraviny v čo najmenej spracovanom stave. Teda v prevedení, ktoré je čo najbližšie ich prirodzenému výskytu. Je to protiklad spracovaným potravinám. Ako príklad môže poslúžiť zeleninový čerstvý šaláť vs. hamburger: V šaláte sú všetky zložky v prirodzenom nespracovanom stave (okrem zálievky). V hamburgeri je zväčša všetko spracované (okrem šalátu). Žemla, omáčky, samotné mäso (hoc aj rastlinná verzia).
Mnohými výskumami je preukázané, že celistvá rastlinná strava má štatisticky najpozitívnejší efekt na ľudské telo. V porovnaní s tým, sú spracované potraviny tými najnešťastnejšími pre ľudské telo.
Uvarená pšenica spolu so zeleninou v miske je skvelá alternatíva k pečenej pšeničnej múke s kvasnicami (cesto) a zeleninou (čo je pizza).

Nie je kurz príliž ťažký pre začiatočníkov?

Kurz sme nachystali tak, aby si z neho každý odniesol to, čo práve potrebuje. Začiatočníkov prevedie všetkými dôležitými témami v rámci rastlinného stravovania. Pokročilých zasa obohatí o množstvo receptov a témy, ktoré sú nové a vie sa od nich odraziť pri ďalšom sebavzdelávaní.
Na akékoľvek nejasnosti sa stačí opýtať v komunite, radi odpovieme/poradíme.

Viem použiť nákupné zoznamy aj v bežných obchodoch?

Práveže sme zoznamy nastavili tak, aby bolo možné kúpiť potraviny v bežných obchodoch. Áno, zopár produktov je špecifických ale je skvelé, že už aj bežné obchodné reťazce majú svoje bio oddelenia, kde nájdete tieto neštandardné potraviny. Ak by ste nevedeli niečo zohnať, opýtajte sa či existuje alternatíva. Takmer určite áno.
Nie sme zástancovia prísneho dodržiavania receptov, preto akýkoľvek recept sa dá obmienať použitím iných prísad.

Je kurz vhodný aj pre mňa? Mám totižto alergiu na… Mám špecifický zdravotný problém...

Celistvá rastlinná strava je pre nás liekom a prevenciou zároveň. Veľa chronických chorôb dokážete liečiť práve touto stravou. Samozrejme je nutné dodržiavať zo začiatku špecifiká vašej alergie/choroby. Preto v receptoch nie je problém nahrádzať nevhodné prísady tými alternatívnymi. V receptoch na to aj upozorňujeme. Zároveň funguje komunita, kde sa pokojne pýtajte na špecifické alergie/choroby a ako ich riešiť pri rastlinnej strave.

Ako funguje komunita v rámci kurzu?

Aby bola komunita a prístup do nej čo najjednoduchší, vytvorili sme skupinu na Facebooku, kam sa po prihlásení do kurzu treba zahlásiť. K dispozícii máte všetkých, ktorí prejavili záujem o vstup do FB skupiny a zároven komplet históriu príspevkov. Všetky otázky je vhodné hádzať do skupiny, ale rozumieme, ak chcete zostať v anonymite. Pošlite nám otázky mailom, do komunity ich pridáme my a zároveň sa budeme snažiť na ne aj odpovedať.

Máš viac otázok? Niečo ťa zaujalo a rád by si poznal odpoveď? Napíš:

ahoj@zivotjezmena.sk

"Keď máš pocit, že si prišiel na to, ako žiť, život sa mení."

Život je zmena. Neustála. Meň sa aj ty. Ži zdravo, naplno a buď šťastný.

Odporúčame






Prihlás sa na odber správ

Zadaj emailovú adresu správne, prosím
Táto adresa je už prihlásená.
Bezpečnostný kód bol zadaný nesprávne
Ďakujeme za prihlásenie
© Copyright - Život je zmena
Scroll to top
Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.