;

Nerada pečiem zdĺhavé koláče. Najlepší je taký, čo je rýchly a chutný zároveň. Základ na koláč pripravujem rovnako už niekoľko mesiacov. Výslednú verziu koláča rozhodne to, čo do základu pridám. To, na čo máme práve chuť alebo čo máme práve doma. Poďme na to.

Prísady:

Počet porcií: 24 (alebo na koľko kúskov nakrájaš), čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20-30 minút

Cesto:

1,5 šálky ovsených vločiek pomletých na múku (meliem v mlynčeku na kávu)

1,5 šálky bezlepkovej múky (používam Universal B od Scharu)

1 šálka kokosového cukru

1 veľká polievková lyžica arašidového masla

1 čl kypriaceho prášku bez fosfátov

1/4 čl jedlej sódy

340 ml vody (alebo rastlinného mlieka)

4 pl kakaového prášku

2 pl posekaných orechov

Postup:

Vo väčšj miske zmiešam suché prísady, poriadne premiešam a prilejem vodu, zamiešam a potom pridám arašidové maslo. Lepšie sa to rozmieša, keď dodržujem tento postup. Ak je to veľmi tuhé, pridám ešte trochu vody.

Dám piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 20-30 minút. Po 20 minútach urobím test vidličkou a ak je čistá, vypnem. Nechám aspoň trochu vychladnúť a podávam. Dobrú chuť!

Tip:

Niekedy pridám aj mletý ľan tak 2-3 polievkové lyžice, ako zdroj omega 3.

Niekedy robíme bez kakaového prášku (teda väčšinou), potom sa na to parádne hodí džem. Ku kakaovej verzii sa nam hodí poliata čokoládou.

Takisto posekané orechy, ako vlašské, mandle, arašidy sú fajn, ak chcete mať chrumkavý koláč.

Ovsenú múku nepoužívam, vždy meliem ovsené vločky. Skúšala som a malo to takú nahorklastú príchuť, vždy, či bola múka čerstvo kúpená, alebo aj odležaná. Takže to už robím len takto.