Kozí syr z vlašských orechov
Tento syr je perfektný. Príprava je fakt jednoduchá, prísad málo a chuť výborná. Keď som to robila prvý krát, deti ho jedli len tak, bez ničoho. Chcela som, aby ho ochutnal aj Peťo, ale jednoducho sa mu neušlo, prišiel príliš neskoro domov. A tak som skonštatovala, že je asi chutný a stojí za to, aby som sa oň s vami podelila. Či ozaj chutí ako kozí syr? Netuším :). Ja som kozí syr nejedla ani nepamätám, ak vôbec, no rozhodne má lepšiu vôňu. A to nehovorím o nutričnej hodnote celého výtvoru. Vlašské orechy obsahujú vitamín B1 (potrebný na fungovanie nervovej sústavy a srdca), B2, B3, B6 (potrebný na správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek), E (spomaľuje starnutie buniek). Sú bohaté na draslík, fosfor, horčík, mangán (dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu), majú veľa zinku, ďalej selén, železo. Jednoducho sú super zdravé a rastú priamo u nás!
Prísady
- 1 šálka vlašských orechov namočených na 8 hodín
- 1 PL bieleho misa
- 2-3 PL vody
- 2-3 ČL citrónovej šťavy
- štipka himalájskej soli
na dochutenie:
- 2 PL lahôdkového droždia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL citrónovej šťavy
- himalájska soľ
Postup
Vlašské orechy prepláchneme, vodu vylejeme a dáme do kuchynského robota s ostatnými prísadami. Ochutnáme a dáme na plátno a zabalíme. Položíme na sitko, aby mohla zvyšná voda odtiecť. Takto necháme postáť na kuchynskej linke 12-24 hodín. Preložíme do misky a pridáme suroviny na dochutenie, ak treba. Môžeme pridať mleté korenie, či posekanú pažítku, bazalku, čokoľvek, čo máte radi.
Tip:
Vlašské orechy môžete zameniť za iné,napríklad mandle, či slnečnicové semená. Bude to mať trochu inú chuť, ale stále to bude vďaka bielemu misu jemné a lahodné.