;

Olivovo-paprikový syr

Olivovo paprikový syr

Tento olivovo paprikový syr je veľmi jednoduchý a zároveň zdravý, kedže obsahuje probiotickú kultúru. Štartovaciu kultúru si môžete kúpiť v bio obchode, alebo aj v lekárni. Ale musia to byť čisté vegánske probiotiká. Ja ich vysypem z kapsulí a hor sa na syr. Aj ja som mala najprv rešpekt pred probiotickými štartovacími kultúrami, ale ono je to úplne jednoduché, trochu mixovania a miešania. Najzložitejšie je to čakanie 12-24 hodín, ktoré sa nedá obísť a ja len okukávam, kedy to už bude a predstavujem si, ako sa zahryznem do tohto lahodného syra. Preto dávam zrieť syr cez noc a mám po probléme :).

 

Prísady

Orechový syr:

  • 1 šálka orechového základu (recept nižšie)
  • 10 nakrájaných olív
  • 4 PL lahôdkového droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL umeoctu (alebo soľ a citrón)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/4 ČL kurkumy

 

Orechový základ:

  • 2 šálky vlašských orechov
  • 1 šálka vody
  • 1 1/2 ČL probiotík

 

Postup pre orechový základ:

Vlašské orechy namočíme aspoň na 4-6 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, premyjeme a dáme do mixéra. Pridáme vodu, probiotíka a mixujeme najemno. Nachystáme si misku a do nej sitko, do ktorého dáme plátno. Zmes prelejeme na plátno (použila so látkovú plienku), ktoré je položené v sitku. Syr pozakrývame plátnom a zaťažíme, aby odtiekla prebytočná voda. Takto necháme stáť na kuchynskej linke 12-24 hodín.

Postup pre syr:

Nachystáme si do misky orechový základ a primiešame všetky ostatné prísady. Preložíme do formy a dáme do chladničky odstáť aspoň na 30 minút, aby stuhol. Pred podávaním posypeme pažítkou.

 

Tip

Dochutiť si môžete tento syr podľa svojich obľúbených korenín, bazalka, tymián, oregano, čili… Ideálny so syrovo-cibuľovým chlebom a zeleninou, či cukinovými špagetami.