8 minútový dál
Prísady:
Počet porcií: 2 väčšie porcie, čas prípravy: 8 minút, čas varenia: 8 minút
- 1 veľká cibuľa
- 1 šálka uvarenej šošovice (červená, alebo hnedá)
- 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
- 1 stredná mrkva (alebo 1/2 sladkého zemiaku)
- 1 pl arowrootu (alebo tapiokového škrobu, či múky)
- 1 čl kurkumy
- 1 čl rímskej rasce
- 1 čl soli
- ½ čl mletého zázvoru
- kajenské korenie (podľa chuti)
- čierne korenie (podľa chuti)
- 2 čl sezamového oleja (alebo iného rastlinného)
- 1-2 šálky vody
- 1 1/2 šálky uvareného bulguru s quinou (1/2 šálky neuvareného)
- 1/2 tofu pokrájaného na kocky (navyše)
Postup:
Nasekáme cibuľu, nakrájanmé mrkvu na kocky a na oleji opražíme. Po 2-3 minútach pridáme šošovicu a 1 šálku vody. Miešame, pridáme korenie, soľ. Arowroot zmiešame s 1/4 šálkou vody v pohári a prilejeme a za stáleho miešania dovaríme. Zmes vďaka arowrootu zhustne. Je to zdravšia alternatíva ku kukuričnému škrobu, bežne dostanete v bio obchode. Namiesto arowrootu sa dá použiť tapioková múka/škrob v takom istom pomere. Keď je mrkva hotová, vypneme a podávame. Ak nemáte hotovú obilninu, či šošovicu, bude to trvať o 10 minút viac. Začnite najprv tým, že dáte variť obilninu. Červená šošovica je uvarená veľmi rýchlo, dajte ju na panvicu spolu so zeleninou s trochou vody.
Tip:
Pre bezlepkovú vezriu bulgur zameňte za pšeno, či ryžu, ak máte dobrý zdroj. Problém s ryžou je, že obsahuje veľa arzénu a tak treba nájsť vhodný zdroj, o ktorom viete, že ju neobsahuje. Aj preto tu nenájdete odporúčania na ryžu, žiaľ veľmi často obsahuje veľké množstva tohto ťažkého kovu, ktorý je nebezpečný v akomkoľvek množstve, hlavne pre deti.
Dobrú chuť!