Banánový chlieb s vlašskými orechami
Tento banánový chlieb sme pôvodne piekli ako dezert, ale ujal sa hlavne na raňajky. Pripomínal nám neskutočne skutočnú vianočku! Celý bochník, ako je na fotkách, doslova zmizol do pár minút. Môžete si naň natrieť aj domáci džem, ale je dostatočne sladký aj sám o sebe. My sme ho jedli len tak a nič, vôbec nič mu nechýbalo. Toto musíte jednoducho vyskúšať.
Prísady:
Počet porcií: 12-15 kusov, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 45 minút
- 4 stredne veľké banány (1 ⅓ šálky)
- 1 ½ šálky celozrnnej špaldovej polohrubej múky
- ½ šálky ovsených vločiek
- ¼ šálky datľového sirupu (alebo xylitolu, či cukru z kokosových kvetov)
- ½ čl prášku na pečenie
- ½ čl jedlej sódy
- ½ čl soli
- 2 pl pomletého ľanu
- 1/2 šálky rastlinného mlieka (madľové, sójové, ovsené)
- 1/4 šálky (3 pl) rastlinného oleja (slnečnicového, sezamového)
- 1 čl škorice
- 1/2 šálky vlašských orechov na posypanie
Postup:
Zapneme rúru na 180 stupňov. V jednej miske zmiešame suché prísady (múku, vločky, ľan, prášok na pečenie, jedlú sódu, soľ), v druhej zmiešame mokré prísady (datľový sirup, mlieko, olej) s rozpučenými banánmi. Potom obe misky spojíme, vylejeme do vysokej vymastenej formy s rozmermi približne 10x 20 cm a posypeme vlašskými orechami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 45 minút. Keď vyberieme z rúry necháme vychladnúť, aby sa banánový chlieb dobre krájal.
Tip:
Múku môžete zameniť za bezlepkovú, ak potrebujete, predávajú aj bezlepkovú ovsenú (značka Provita), alebo inú. Semienka môžete vyskúšať aj viacero druhov, ale vlašské sa tam echt hodia. Ak ľúbite hrozienka, tak do cesta môžete primiešať tak 1/2 šálky a budete mať vianočku ajajaj!
Dobrú chuť!