Batatový majonézový šalát s opraženou prílohou
Prísady:
počet porcií: 4, čas chystania: 15 minút, čas varenia: 10-15 minút
Šalát a príloha:
- 3 veľké sladké zemiaky (alebo polovica maslovej tekvice)
- 2 šálky čerstvého alebo mrazeného hrachu (400g balenie)
- 1 fľaša (7dcl) nakladaných kyslých uhoriek
- 1 mrkva
- 1 balenie robi plátkov (alebo oválky), tempeh, či tofu
Majonéza:
- 1 balenie majonézy spak
- 1 šálka vody z kyslých uhoriek
- 1 pl horčice
- čierna soľ podľa chuti (je v nej síra, budete mať pocit, že jete ozajstnú vaječnú majonézu)
Postup:
Majonézový šalát
Uvaríme batáty, treba ich strážiť, veľmi rýchlo sa uvaria, stačí aj 7 minút. V druhom hrnci na pare s trochou soli uvaríme hrach, mrkvu. Medzitým si nachystáme majonézu. V miske zmiešame všetky prísady na majonézu a poriadne premiešame, alebo zmixujeme ponorným mixérom, či vyšľaháme. Nakrájame kyslé uhorky na kocky a dáme do veľkej misy.
Hotové zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a pretlačíme cez mriežku a pokrájame na menšie kocky. Dáme do veľkej misy k pokrájaným kyslým uhorkám a pridáme ešte ostatnú zeleninu. V malej nádobe zmiešame všetky prísady na majonézu a prípadne ešte dochutíme. Prilejeme vymiešanú majonézu a poriadne premiešame. Robi, či tofu, podľa toho, čo použijete pokvapkáme sójovou omáčkou. Opražíme nasucho potom na panvici, môžeme ešte posypať trochou mletou sladkou paprikou. Tempeh len nakrájame a opražíme, smažený, či údený je dochutený, netreba na neho pridávať nič.
Na tanier si naložíme šalát a prílohu podľa želanie. Dobrú chuť!
Tip:
Ak chcete nízkotučnú majonézu, balenie hotovej majonézy zameňte za 1-2 avokáda, alebo 1 biele tofu. K tomu budete však potrebovať výkonný ponorný mixér.