Čerešňová štrúdľa (fotorecept)
Práve začali dozrievať čerešne a chystali sa ku nám veľmi dobrí kamaráti. Jablká sme nemali a ako tak pozerám von oknom na obsypanú čerešňu, hovorím si, veď čerešňová štrúdľa, to je nápad!
Prísady
- 1 šálka namočených datlí a zopár datlí bokom
- 1/2 šálky slnečnicových semienok
- 1/2 šálky mletého ľanu
- 2 PL chia semien (nemusia byť)
- miska vykôstkovaných čerešní
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL vanilkového prášku
Postup
Datle namočíme aspoň na 30 minút. Pomelieme slnečnicové semienka a ľan, najlepšie každé zvlášť.
Medzitým vykôstkujeme čerešne. Zmixujeme datle a k tomu pridáme pomleté slnečnicové a ľanové semienka. Keď sa vytvorí kompaktná hmota, preložíme do misky a pridáme chia semienka a premiešame.
Hmotu dáme na papier na pečenie, preložíme ďalším papierom a pomocou valčeka vyvaľkáme cesto.
Odložíme horný papier a pridáme čerešne a posypeme škoricou a vanilkou.
Zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 1 hodinu. Keď je cesto tuhšie, lepšie sa krája.
TIP: V mixéri zmixujeme za hrsť čerešní a datlí a zmiešame to so zvyškom čerešní, aby to bolo také jemnejšie a sladšie.