;

Curry miska s cícerom

Curry má asi každý rád. A toto je jedno z tých jedál, ktoré varíme pravidelne s rôznymi obmenami. Ak trpíte alergiou, kde nemôžete nejakú zeleninu zo zoznamu, vynechajte ju. Alebo ju zameňte sa niečo iné, čo vám chutí. Kurkuma a rímska rasca sú základné korenie pre toto curry, ktoré dodajú špecifickú chuť obedu. Ich výživová hodnota je takisto veľmi pozoruhodná, takže ak s nimi nemáte skúsenosť, dajte im šancu si na ne zvyknúť, oplatí sa!

Prísady:

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1 šálka uvareného cíceru
  • 1 šálka neuvarenej quinoi
  • 2 šálky tekvice (alebo hokaida)
  • 1 šálka baby špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku (ak používate)
  • 3 šálky vody (alebo z toho 1 šálka rastlinného mlieka)
  • 1 cibuľa
  • 1 pl arowrootu (alebo tapiokového škrobu)
  • 1 čl rastlinného oleja (slnečnicového, sezamového, olivového)
  • ½ čl mletého zázvoru
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl mletej sladkej papriky
  • ¼ čl rímskej rasce (nemusí byť)
  • 1 čl soli
  • čierne korenie, koriander na dochutenie

Postup:

Ak nemáme nachystaný cícer, večer predtým namočíme do vody, ráno vodu zlejeme a v novej vode povaríme so soľou. Ak máme uvarený cícer, tak tento krok preskočíme.

Dáme variť quinou. Môžete ju zmiešať aj s inou obilninou, napríklad s bulgurom, či amarantom. Všetky tieto obilniny sa varia približne rovnako, my ich varíme spolu, len meníme pomery. Pridáme 2 šálky vody, trochu osolíme, necháme zovrieť a potom plameň znížime. Varíme takto 7-10 minút, keď už navrchu nie je voda, vypneme a necháme dôjsť ešte pár minút.

Ošúpeme tekvicu (ak máme hokaido, netreba šúpať) a nakrájame na menšie kocky, Dáme do hrnca nakrájame spolu s cesnakom, cibuľou, korením, soľou a varíme s trochou oleja. Potom pridáme cícer, podlejeme vodou a miešame. Približne po 7 minútach pridáme baby špenát a ešte povaríme 3-4 minúty. K tomu pridáme arowroot zmiešaný s 1/2 šálkou vody, počkáme kým curry zhustne a vypneme. Ak je v recepte niečo, čo nemáte radi, tak tú prísadu vynechajte, alebo zamente za inú zeleninu, čo máte radšej. Zásada je variť sezónne.

Tip

Arowroot je tu tá zázračná prísada, ktorá zahustí curry. Ak hľadáte cenovo dostupnejšiu alternatívu, ideálny je tapiokový škrob, či múka. Namiesto špenátu je výborný aj kel (ideálne kučeravý).

Dobrú chuť!