Cviklovo-kapustová polievka zvaná boršč
Tento boršč je kombinácia cvikle a kapusty, zeleniny a paradajkovej omáčky. Keď som ho varila prvýkrát, netušila som aká to bude chuť, keď vznikne táto kombinácia. Peťo, ktorý nemá rád cviklu, sa vyslovene teší, keď varím boršč. Tá paradajková chuť tam urobí svoje čaro, takže ak máte radi paradajky, tento boršč vám bude určite chutiť.
Prísady:
Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 20 minút, čas varenia: 40 minút
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 ½ šálky červenej kapusty nakrájanej na prúžky
- 1 veľká cvikla ošúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 mrkva nakrájaná na kocky
- 1 petržlen nakrájaný na kocky
- 500 ml paradajkovej omáčky (alebo domáceho pretlaku)
- 2 šálky vody (500 ml)
- 1 čl himalájskej soli
- čerstvá petržlenová vňať (nemusí byť)
- 1 pl rastlinnej smotany (ovsená, sójová) – nemusí byť
- 1 pl oleja (slnečnicového, sezamového)
- 1/8 čl mletého horčičného semena
Postup:
V hrnci na oleji opražíme cibuľu, cviklu a kapustu. Prilejeme vodu a paradajkovú omáčku a varíme 30 minút, kým cvikla úplne nezmäkne. Ochutíme vňaťou a pri podávaní dáme smotanu a mleté horčičné semeno, ak máme chuť. Podávame s kváskovým alebo plnozrnným chlebom, či posúchom.
Tip:
Dajte tomuto boršču šancu, ozaj je výborný, tá paradajková omáčka mu dodáva perfektnú chuť. U nás ho chlemceme všetci piati. Nezabudnite, že horčičné semeno nedávame pre chuť, ale aby sme aktivovali sulforafán, ktorý pôsobí silno protirakovinotvorne, ale to už sme spomínali aj pri ostatných polievkach, kde sme to pre istotu až trikrát rozpísali podrobne, ale to už určite viete.