Hustá paradajková polievka s hŕstkou
Keď je sezóna paradajok zavárame domácu paradajkovú omáčku. Toho roku sme uvarili takto asi 25 pohárov a už máme len zopár. Roky sme sa tomu bránili, mysleli sme si, koľko je s tým práce. Ale zistili sme, že je to vlastne celkom rýchlo spravené a nie je nič nad domáci paradajkový pretlak, ktorý používame ako základ do polievky, či omáčku, alebo ako kečup. Ak nemáte poruke domáci pretlak, tak odporúčame zakúpiť v bio obchode, tam sú oveľa chutnejšie, ale skontrolujte, či nemajú zbytočne veľa chemických prísad, ktoré nepotrebujeme mať v žalúdku. Aj obyčajný pretlak z paradajok a vody je super.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)
- 2 šálky uvarenej hŕstky
- 700 ml paradajkového pretlaku
- 2 mkrvy
- 1 sladký zemiak
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
- štipka mletého čierneho korenia
Postup:
Hŕstku odporúčame namočiť večer predtým do vody, ráno vodu zliať a uvariť v menšom hrnci s vodou a so soľou. Na obed máte tým pádom hotovú strukovinu a polievka je potom hotová ani neviete ako a môžete obedovať. Je to praktické takto oddeliť, nezjedenú hŕstku môžete ďalej použiť ako ďalši u prílohu k obedu, večeri, či na ďalší deň do polievky.
Ak máte z leta svoj paradajkový pretlak, ideálne. Ak nie, nevadí, v lete možno dorobíte, zatial si môžete kúpiť v obchode. Okrem hŕstky dáme všetko spolu variť, keď je mrkva mäkká, ponorným mixérom všetko zmixujeme dohladka. Ešte sa k tomu veľmi hodí nadrobno posekaná bazalka.
Tip
Namiesto sladkého zemiaku je takisto možné použiť maslovú tekvicu, ak je sezóna cukina je takisto veľmi fajn.
Dobrú chuť!