Je veda nejasná ohľadom odporúčania typu výživy?
Výživa nie je nejasná. Posledných 80 rokov máme celkom dobrú predstavu o tom, čo je vhodné a čo nie, vďaka vede. Žiaľ, niekedy je veda ovplyvnená zainteresovanými stranami. A vtedy je dôležité sa obrátiť na vedcov, ktorí zasvätili svoj život a kariéru pre lepšie pochopenie komplexnosti a nuansí stravovania a jeho vplyvu na ľudské zdravie. To sú novodobí bojovníci, ktorí vyvracajú mýty a bojujú za pravdu.
🧐
Walter Willet, MD, DrPh – profesor epidemiológie a výživy na Harvadskej univerzite
“Tieto dáta a závery predstavujú najväčšie do neba volajúce zneužitie dôkazov, čo som kedy videl.”
🧐
David L. Katz, MD, MPH – ustanovujúci riaditeľ na Yale univerzite, Griffinove centrum výskumu prevencie “Všetko ohľadom týchto publikácií je chybné, aj s ich načasovaním. Akokoľvek to znie poburujúco, čo šíria sociálne média, ozaj nemajú nič, čím by spochybnili uznávaný súhlas vedy: pre zdravie ľudí a planéty, obmedzte hovädzie/červené mäso a minimalizujte, alebo vylúčte konzumáciu spracovaného mäsa.”
🧐
Tim Hey, PhD – profesor jednotky epidemiológie rakoviny na Oxfordskej univerzite
“Sú jasné dôkazy, že spracované mäso môže spôsobiť rakovinu čreva. Až natoľko, že ho WHO (svetová zdravotnícka organizácia) klasifikuje od roku 2015 ako karcinogén. Dnešné výsledky publikácii majú rovnaký záver, no dopad sa opisuje veľmi odlišne, čo je v rozpore s všeobecným súhlasom medzi expertami na výskum rakoviny.”
🧐
Frank Hu, PhD – profesor výživy a epidemiológie, predseda oddelenia výživy na Harvardskej univerzite
“Z verejného pohľadu na zdravie, je nezodpovedné a neetické vydať výživové smernice, ktoré propagujú konzumáciu mäsa, aj keď tam je stále nejasnosť ohľadom sily dôkazov.”
Originálny post v angličtine od vedcov špecializujúcich sa na Alzheimera👉👉Team Sherzai M.D.