Košíčky s vanilkovým krémom a čokoládou (cupcake)
Tieto košíčky s plnkou a polevou zvané cupcaky sú dnes celkom populárne. A kedže som už na ne pár krát narazila, napadlo mi, čo keby som ich spravila vo vitariánskej verzii. A hľa, recept je na svete. A tak máme luxusný dezert na nedeľu. My s Peťom sme ich už koštovali, stoja za to :).
Prísady
Cesto
- 1 šálka svetlej pohánky (namočenej, usušenej)
- 1 šálka vykôstkovaných datlí
- 2 PL kakaového prášku
- 1 ČL vanilkového prášku
Plnka
- 1 šálka kešu orechov
- šťava z 1/2 citróna
- 1/4 šálky vody
- 2 PL datľového sirupu (alebo iného sladidla)
- 1 ČL vanilkového prášku
- 2 PL tahini
- 2 PL kokosového oleja
Čokoládová poleva
- 4 PL kokosového oleja (roztopeného)
- 2 PL kakaového prášku
- 2 PL datľového sirupu (alebo iného sladidla)
Postup
Pohánku namočíme aspoň na dve hodiny, potom ju poriadne prepláchneme a dáme vysušiť na slnko, alebo do sušičky. V týchto horúčavách bola usušená za dve hodiny. Tento krok je dôležitý. Zrno musíme aktivovať tak, že ho namočíme do vody, stane sa výživnejším, ľahšie stráviteľným a vyplavia sa z neho enzýmové inhibítory, ktoré sú v každom semene, aby zabránili klíčeniu. Tie potrebujeme odtiaľ vyplaviť. Potom v mlynčeku na orechy (alebo v kávovom mlynčeku) pomelieme pohánku na múku. Datle namočíme na 15 minút a zmixujeme na pastu. Ak to ide ťažko, pridáme trochu vody. Pohánkovú múku dáme do misky, pridáme rozmixované datle, kakao a vanilku a poriadne premiešame. Vznikne nám kompaktná hmota. Nachystáme si formičky, natlačíme do nich cesto a dáme do chladu.
Vanilkový krém si nachystáme tak, že všetko zmixujeme do krémovej konzistencie. Dáme na košíčky a opäť dáme do chladu stuhnúť.
Teraz si nachystáme čokoládu. V pohári zmiešame roztopený kokosový olej s kakaovým práškom a sirupom a poriadne premiešame.
Nalejeme na košíčky a dáme do mrazničky na 2-4 hodiny, aby poriadne stuhli.
Tip
Ak nemáte kešu, alebo nechcete použiť orechy, môžete dať namiesto nich banán a viac tahini pasty, vodu už potom netreba pridať. Tak vám vznikne verzia bez orechov.