Maková štrúdľa

Jedného dňa som sa zobudila a tak som si povedala, takú makovú štrúdľu by som si teda dala! Lenže lístkové cesto…hm, ako to vymyslieť? Štrúdle sú síce chutné, len to je taký betón do brucha a chýba tam prívlastok zdravé. Tak som sadla za počítač a pustila som sa do hľadania. Ujo google je zázračný a tak som o pár minút už mala recept v raw prevedení. Trochu ma zdržala príprava pohánkovej múky, keďže treba pohánku najprv namočiť a potom usušiť a pomlieť. Ale výsledok stojí za to. Táto maková štrúdľa je perfektná v tom, že nemusí dlho tuhnúť v chladničke, stačí aj pol hodinka, ale dá sa jesť aj hneď. 

Maková štrúdľa (raw)

Prísady

Korpus

  • 1 šálka pohánkovej múky
  • 1/2 šálky namočených hrozienok
  • 2-3 PL vody z namočených hrozienok

Náplň

  • 1 šálka pomletého maku
  • 1 šálka namočených sliviek
  • 1-2 PL karobu (alebo nepraženého kakaového prášku)
  • 1/2 ČL škorice
  • zopár podrvených vlašských orechov
Maková štrúdľa (raw)

 

Postup

Najprv si nachystáme pohánkovú múku. Pohánku namočíme na 2 hodiny, prepláchneme a dáme na 1-2 dni klíčiť. Ak na tento krok nemáme čas, tak ho preskočíme a dáme pohánku rovno sušiť na 2-3 hodiny do sušičky na 42 stupňov. Ja ju dávam klíčiť, aby som zvýšila výživnú hodnotu.

Usušenú pohánku pomelieme na múku. Dáme do misky. Pomixujeme hrozienka a dáme do misky k pohánkovej múku a miešame. Postupne pridáme zopár lyžíc vody. Potrebujeme lepivú hmotu, takže s tekutinou veľmi opatrne. Necháme chvíľu odstáť.

Nachystáme si náplň. Pomletý mak dáme do misky a pridáme k nemu pomixované slivky, škoricu a karob. Poriadne premiešame.

Teraz zoberieme pohánkové cesto a dáme ho na fóliu. Preložíme papierom na pečenie a vyvaľkáme hrubšie cesto (približne 3 mm). Takisto vyvaľkáme náplň a preklopíme na cesto. Do stredu dáme vlašské orechy a rolujeme.

Hotovú štrúdlu dáme aspoň na 30 minút do chladničky a podávame. Dobrú chuť!

Tip: Ak nemáte čas, štrúdlu môžete podávať hneď, keď postojí v chladničke je o niečo chutnejšia, ale dobre sa krája hneď.