Makový koláč
Mak, mak a ešte raz mak! Mak je bohatým zdrojom vápnika, a preto sa využíva ako preventívny prostriedok proti osteoporóze (100 g maku obsahuje 1400 mg vápnika, čo je 12 krát viac ako v kravskom mlieku a 3 krát viac ako v syroch), upokojuje a priaznivo vplýva na zdravie vlasov, nechtov a zubov, podporuje krvotvorbu, pôsobí proti anémii a stresu.
Spolu s čokoládovou polevou to je božská kombinácia. Dlho som rozmýšľala, kedy tento koláč spravím. Mak skladujem celoročne v mraze, aby sa nepokazil, takže hlavnú prísadu som mala. Jedného dňa mali prísť rôzne návštevy po sebe a tak som si povedala, že prišiel čas na makový koláč. Ja som to už počas prípravy nevydržala a koštovala som všetky vrstvy samostatne aj spolu. Napriek tomu, že ešte nebol hotový, chutil výborne. Úplne ako pečený koláč makovec, na ktorom som si vždy rada pochutnala. Tento je však lepší a to netvrdím len ja, všetky tri návštevy si pochvaľovali. Chutil aj môjmu Peťovi, ktorý keď povie, že je chutný, tak jednoznačne taký musí byť. Peťo je totiž expert na sladké, takže si môžete byť istí, že bude chutiť aj vám.
Prísady
Cesto
- 2 šálky vlašských orechov
- 1/2 šálky datlí
- 2 PL kakaového prášku
- štipka himalájskej soli
Maková plnka
- 1 1/2 šálky maku
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1 PL medu
Čokoládová poleva
- 1/4 šálky kakaového prášku
- 1/4 šálky karobu (alebo kakaového prášku)
- 6 ks datlí
- 4 PL ďatlového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
- štipka himalájskej soli
Postup
Vlašské orechy pomelieme s kakaom. Potom pridáme datle a mixujeme až na lepkavú hmotu. Cesto natlačíme do formy a dáme stuhnúť do mrazničky. Potom si pripravíme makovú plnku. Pomelieme mak a dáme ho do misky s medom a rozpusteným kokosovým olejom. Poriadne premiešame. Formu vyberieme z chladničky, makovú plnku dáme na cesto a opäť dáme do chladu. Všetky prísady na čokoládovú polevu zmixujeme úplne najemno. Ak sú datle príliš suché, namočíme ich na pár minút do kokosového oleja. Do vody ich nenamáčajte, kokosový olej by sa s prebytočnou vodou zrazil.Formu vyberieme z mrazu a dáme poslednú vrstvu a pekne rozotrieme pomocou lyžice. Dáme aspoň na 3 hodiny do mrazu. Vyberieme aspoň 30 minút pred podávaním. Môžeme ešte na záver posypať škoricou.
Tip
Ak chcete urobiť výzorovo avantgardný koláč, pomôžeme tomu tak, že keď máte všetky vrstvy už vo forme, jemne ich všetky premiešame. Keď to budete dávať do mrazu, budete mať pocit, že to je totálny maglajz, ale keď ho budete podávať, bude to úplná tutovka! Dobrú chuť.