Mrkvové muffiny s karobom
Mrkvové muffiny sú taká klasika a tak sme ich chceli ozvláštniť nejakými semienkami, či karobom navyše. Ak však ich máte radi aj bez toho, zjednodušte si recept a ani karob, či semienka, orechy tam nedajte. Sú iné, nie sú to klasické muffiny, my a klasický dezert? Kdeže! Na tie mrkvové muffiny nájdete toľko receptov! Takúto kombináciu sme ešte nevideli a tak tu je, vyskúšajte a prípadne nám napíšte ako sa vám pozdávali!
Prísady:
Počet porcií: 20 väčších muffinov, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 15-20 minút
- 1 pl čerstvo pomletého ľanu a 3 pl vody (zmiešať a nechať postáť)
- 2 šálky špaldovej celozrnnej hladkej múky (alebo bezlepkovej ovsenej)
- 1 ½ šálky nastrúhanej mrkvy (1-2 mrkvy)
- 1 1/4 šálky mandľového mlieka (ovseného, sójového alebo vody)
- ½ šálky mletého konopného semienka (alebo iných orechov podľa chuti)
- ½ šálky ďatlového sirupu (alebo xylitolu alebo cukru z kokosových kvetov)
- ⅓ šálky karobového prášku
- 3 pl daľlového sirupu
- 2 čl citrónovej šťavy
- 2 čl kypriaceho prášku
- 1 čl jedlej sódy
- 1 čl škorice
- štipka kardamonu
- štipka soli
Postup:
Najskôr pomelieme ľan a zmiešame s vodou (3pl) a dáme nabok. Zapneme rúru na 180 stupňov. Všetky suché prísady zmiešame spolu v miske. Pridáme ostatné mokré prísady. Poriadne premiešame a plníme do muffinových formičiek tak do ¾. My dávame do papierových, netreba ich mastiť a keď vychladnú, veľmi dobre sa oddeľujú. Počas pečenia narastú, tak im necháme miesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, 15-20 minút. Skúsime test s vidličkou a keď vyjde z muffinov čistá, sú upečené.
Necháme ich vychladnúť, potom sa dobre vyberahú z formičiek. Môžeme dochutiť slivkovým lekvárom, či poliať ďatlovým sirupom.
Tip
Pre bezlepkovú verziu namiesto špaldovej múky odporúčame ovsenú bezlepkovú, ktorú dostanete v obchodoch zdravej vyživy.
Dobrú chuť!