;

Mrkvové sušené perníčky (bez orechov)

 

Mrkvové sušené perníčky (bez orechov)

Sušené perníčky, to sú blížiace sa Vianoce. Opäť jeden ľahší recept na žalúdok, aby sme si mohli pekne bez výčitiek pojedať a zjesť aj celý plech. Priznám sa, mne sa podarilo zjesť pol plechu. A vôbec mi po nich nebolo ťažko, mala som chuť si ísť zabehať, ale už bola tma, tak som to presunula na ráno. Každopádne, ak nemáte poruke pohánku, môžete si ju zameniť za jednozrnku, kamut, ovos, ktoré pripravíte rovnakým spôsobom ako pohánku. Mlynček na orechy pomelie aj tieto zrná na jemnú múku.

 

Prísady

(15-20 perníčkov – podľa veľkosti formičiek)

  • 1 šálka sušenej pohánky
  • 1 1/2 šálky dužiny z mrkvy (alebo 1 celá mrkva)
  • 3/4 šálky datlí
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 3 PL ľanu
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/2 ČL perníkového korenia

 

Postup

Pohánku a ľan pomelieme na múku. Ak neviete ako namočiť a usušiť pohánku, tu je postup. V kuchynskom robote s nožom S zmixujeme pohánkovú múku, ľan, dužinu z mrkvy, datle, škoricu a perníkové korenie. Ak je to príliš suché, prilejeme trošku vody a preložíme cesto do misky. Primiešame k hmote pokrájané hrozienka. Cesto dáme na fóliu, prekryjeme papierom na pečenie a vyvaľkáme cesto, asi 0,5 cm hrubé. Musí byť dosť hrubé na to, aby sa dobre vykrajovali perníčky. Pomocou formičiek na pečenie vykrajujeme perníčky a ukladáme do sušičky. Dáme sušiť na 42 stupňov, asi na 4 hodiny. Po 1-2 hodinách pretočíme na druhú stranu.

Mrkvové sušené perníčky (bez orechov)

Tip

Namiesto hrozienok môžete použiť sušené slivky, alebo pridať za hrsť sekaných vlašských orechov. Môžete dokonca perníčky poliať čokoládou.