;

Ne-tuniakový kastról

Netuniakový kastról

Keď sme tento ne-tuniakový kastról piekli prvýkrát, nemali sme veľké očakávania. Ako sme len mýlili! Prekvapil nás na plnej čiare tak, že sme ho celý zjedli. Jednoduché a chutné jedlo, ak ho pečiete pre deti a nechcete, aby jedli hríby, jednoducho ich vynechajte, alebo dajte len na polovicu plechu. 

Prísady:

Počet porcií: 4, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 30 minút

Prísady:

  • 250 g kukuričných cestovín (fussili, makaróny, mušličky)
  • 1 cibuľa
  • 1 šálka mrazeného zeleného hrachu
  • ½ šálky sušených shitake (alebo 6 čerstvých šampiňónov)
  • 2 šálky uvarenej bielej maslovej fazule
  • 1 črievko sojakrému (pre verziu bez sóje pozrite prosím nižšie)
  • ½ šálky rastlinného mlieka (mandľové, ovsené, sójové)
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1/2 čl čiernej soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Uvaríme cestoviny aldente, čiže trochu menej ako uvarené. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov. V panvici na troche vody opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zelený hrach, soľ a korenie. Zmixujeme vo food procesore fazuľu. Ak nemáme mixér poruke, tak pučidlom na zemiaky rozpučíme fazuľu tak, aby tam ostali drobné kúsky, nepotrebujeme ju zmixovať dohladka. Keď je cibuľa a hrach uvarený, odstavíme z plameňa. Primiešamu rozpučenú fazuľu. V miske vyšľaháme (alebo ponorným mixérom) sojakrém, lahôdkové droždie a mlieko. Zalejeme ním hrach, cibuľu a fazuľu. Poriadne premiešame, pridáme k tomu uvarené cestoviny. Dáme na misu, môžete ešte posypať lahôdkovým droždím a pečieme 30 minút.

Tip

Pre alternatívu bez sóje, namiesto sojakrému použite 1 šálku uvarenej maslovej fazule. Omáčku nachystáme tak, že ponorným mixérom na krém zmixujeme fazuľu, rastlinné mlieko (budeme ho potrebovať o trochu viac ako 1/2 šálky) na hladký tekutý krém a máme náhradu za sojakrém od luntera.

Dobrú chuť!