Ohrievajúca miska s avokádom a parmezánom
Parmezán? Nie je to chyba? Nie, nie. Nie je to klasický parmezán, ale doma vyrobený, ktorý chutí veľmi podobne a je hotový za pár sekúnd, ak máte doma elektrický mlynček na kávu, či mlynček na semienka. U nás mlynček na kávu ide denne a kávu v tom teda denne nemelieme. Melieme v ňom ovsené vločky a semienka. Spolu s ponorným mixérom je to u nás najviac používaný spotrebič.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút
Miska:
- 1 šálka neuvareného nahého ovsa
- 1/2 šálky hokaido tekvice (alebo maslovej)
- 1/2 šálky listovej zeleniny (špenát, kučeravý kel)
- 1/2 šálky uvarenej šošovice
- 1/2 čerstvého avokáda
- 1/2 čl soli
Parmezán:
- 1 pl ľanu
- 1 pl lahôdkového droždia
- 1/8 čl čiernej soli
Postup:
Uvaríme ovos a šošovicu, kedže sa varia rovnako, môžeme ich variť spolu v jednom hrnci so soľou. Na panvici s pár lyžicami vody, len aby sa nám to nepripieklo, uvaríme tekvicu pokrájanú na kocky a listovú zeleninu, pokrájanú nadrobno s trochou soli. Netreba to veľmi presoliť, parmezán, ktorý pôjde navrch je slaný. Nakrájame avokádo na pásiky. V kávovom mlynčeku pomelieme všetky prísady spolu na prášok. Keď je hotová šošovica, ovos a zelenina, zmiešame ich spolu, dáme do misky, na to poukladáme nakrájané avokádo a posypeme ľanovým parmezánom.
Tip
Na parmezán sa dá použiť akékoľvek nie príliš aromatické olejnaté semeno, či orechy. Konopné semienka, slnečnica, či mandle sú na to ako stvorené. My používame ľan kvôli omega 3 mastným kyselinám, ktoré sú tam bohato zastúpené.
Dobrú chuť!