Paprikovo-kapustová omáčka s pšenom a opraženým tofu
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút
- 1 červená paprika
- 1 šálka bielej kapusty
- 1 stredná cibuľa
- 1 1/2 šálky uvareného pšena (1/2 šálky neuvareného)
- 1 balenie bieleho tofu
- 2 pl sójovej omáčky (tamari)
- 1 čl arowrootu (alebo tapiokového škrobu)
- 1 čl soli
- 1 čl sezamového oleja (slnečnicového, olivového)
- 1/2 čl kurkumy
- 1/2 čl mletého zázvoru
- 1/2 čl rímskej rasce (alebo obyčajnej rasce)
- štipka čierneho korenia
Postup:
Najprv uvaríme pšeno. Dáme do hrnca pšeno a zalejeme ho dva a pol násobným množstvom vriacej vody, teda 1 1/2 šálkou vody, pridáme k tomu trochu soli. Necháme prevrieť, stíšime plameň a necháme variť okolo 10 minút, potom vypneme a necháme dôjsť. Medzitým na teflónovej panvici nasucho opražíme biele tofu pokvapkané sójovou omáčkou. Vyberieme a odložíme nabok. V tej istej panvici opražíme na oleji cibuľu, kapustu a papriku pokrájanú na pásiky, po chvíli prilejeme zopár polievkových lyžíc vody, aby sa zelenina nepripiekla. Pridáme soľ a korenie a miešame. Po 5-7 minútach je zelenina hotová, pridáme arowroot zmiešaný s pár lyžicami vody a zalejeme zeleninu, aby nám to pekne zhustlo. Ak je to príliš husté, prilejte po troche vodu. Na záver pridáme k zelenine tofu a môžeme podávať.
Tip
Bielu kapustu môžete zameniť za červenú a zvýšite si tak hodnotu antioxidantov. Pre alternatívu bez sóje môžete použiť robi oválky, a pre bezlepkovú alternatívu uvarenú maslovú fazuľu.
Dobrú chuť!