;

Polievka z koreňovej zeleniny s červenou fazuľou

Veľmi chutná zimná polievka. Prísady k tejto zelenine nájdete v obchodoch celoročne zo Slovenska. Koreňová zelenina sa dá dobre uskladniť, tak ak máte vlastnú záhradku a možnosť, kde zeleninu uskadniť, je to super spôsob, ako si nachystať na zimu zásoby ten naj zeleniny, ktorú si sami vypestujete.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)

  • 2 mrkvy
  • 2 šálky uvarenej červenej fazule (alebo bôbu)
  • 1/2 menšej hokaido tekvice
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 1/2 čl čiernej himalájskej soli
  • 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
  • 1 čl mletej rasce
  • umeocot na dochutenie
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup:

Fazuľu večer predtým namočíme do vody, ráno vodu zlejeme a v malom hrnci v novej vode so soľou uvaríme domäkka. Ak je namočená, oveľa rýchlejšie sa uvarí. Takto máme nachystanú strukovinu, ktorá vydrži aj 2 dni.

Zeleninu nakrájame na kocky a dáme variť s trochou vody a korením s 1 1/2 šálkou vody. Viac netreba, zelenina sa rýchlejšie uvarí, bude uvarená akoby na pare a je chutnejšia. Keď je hotová, dochutíme umeoctom, naložíme do tanierov a pridáme do každej porcie 1-2 kopcové lyžice uvarenej červenej fazule.

Tip

Ak nemáte čas chystať vopred, strukovinu jednoducho vynechajte. V sezóne, keď je na trhu čerstvý bôb, sa uvarí za 5-7 minút, bez akéhokoľvek namáčania a taký čerstvý zelený s trochou soli je úžasná pochúťka. V obchode dostať kúpiť sušený hnedý celoročne, ktorý treba namáčať a varí sa okolo hodiny. Pre zmenu je to však veľmi chutná strukovina. My ju sem tam jeme aj samotnú, hlavne v lete, keď je v sezóne na trhu nakúpime buď lúpanú, alebo nelúpanú a máme doma hody.

Dobrú chuť!