Polievka z mungo fazule
Mungo fazule sú ešte lepšie ak ich predtým namočíte a naklíčite. Stačí na to trochu dopredu myslieť, klíčením zvýšite výživovú hodnotu. Môžete na záver pridať za hrsť čerstvých, chutia tak trochu ako hrach.
Prísady:
Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)
- 1 šálka namočenej mungo fazule
- 2 šálky pokrájaného kelu
- 1 menšia posekaná cibuľa
- 1 čl kurkumy
- 1 čl rímskej rasce (alebo obyčajnej rasce)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- umeocot na dochutenie (pozor je veľmi slaný)
- 1/8 čl pomletého horčičného semena (áno, sulforafán, presne ako pri predošlým kapustovitých polievkach)
Postup:
Večer pred namočíme mungo fazuľu do vody, ráno zlejeme a necháme klíčiť. Naklíčená mungo fazuľa je hotová do 10-15 minút. Môžete ju nechať klíčiť aj deň. Keď príde čas na polievku, v strednom hrnci dáme všetky prísady, keď zovrie znížime plameň a varíme, kým je mungo uvarené, okolo 15-20 minút. Potom stačí už len posypať mletým horčičným semenom.
Tip:
Radi pridávame do polievok aj lahôdkové droždie, dodá syrovú príchuť.
Dobrú chuť!