Praženica bez tofu s čapatí plackami
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút, čas tuhnutia: 1 hodina
Praženica:
- 1 šálka cícerovej múky
- 1 1/2 šálky vody
- 2-3 šampiňóny
- 1/4 menšej cibule
- 1/2 čl mletej sladkej papriky (alebo údenej)
- 1/2 čl čiernej soli (má vajíčkovú chuť kvôli vysokému obsahu síry)
- 1/2 čl mletej kurkumy
- štipka mletého čierneho korenia
Čapati placky:
- 2 šálky celozrnnej špaldovej múky (alebo cícerovej pre bezlepkovú verziu)
- 150 ml vlažnej vody
- 1/4 čl čiernej soli
Postup:
Praženica:
V miske zmiešame 1/2 šálky vody s cícerovou múkou. Dáme variť v menšom hrnci so zvyšnou vodou a soľou. Varíme 5 minút, treba stále miešať, aby sa nepripiekla. Vylejeme hmotu do sklenej nádoby a odložíme do chladničky na hodinu. Zmes stuhne na placku, ktorú veľmi ľahko vyklopíme zo sklenej nádoby. Placku vyberieme, pučidlom na zemiaky roztlačíme na drobné kúsky. Na panvici opražíme pokrájané šampiňóny, cibuľu a pridáme cícerovú praženicu s trochou vody (3-5 pl), pridáme korenie a soľ. Miešame pár minút, kým sa voda vstrebe. Dáme do misiek a podávame.
Čapati placky:
Zmiešame múku so soľou a prilievame postupne vodu. Cesto má byť tuhé, taký bochník. Lepšie sa s cestom pracuje, keď hodinku postojí, ale máme odskúšané čapati placky bez odstátia a pekne to šlo aj tak. Ak na to náhodou myslíme, tak robíme vopred, cesto zabalíme do utierky, aby neschlo a dáme odpočívať takto do chladničky. Môže tam byť aj cez noc. Rozdelíme na 10 častí a buď vyvaľkáme placky, alebo ich vyformujeme rukou. Čo je vám pohodlnejšie. Niekedy ich dokonca robíme tak, že bochník ostrým nožom nakrájam na tenké plátky a tie priamo opražíme a mám tak čisté ruky a nič netreba vaľkať. Vyzerá to potom skôr ako opražený krajec chleba než placka, čo nám vôbec neprekáža. To je základný recept na čapati placky, môžeme ich ozvláštniť ešte sušenými bylinkami ako oregano, majoránka, tymián, či rozmarín, prípadne cesnakom.
Tip:
Sem tam ešte pridáme do praženice nakrájané kyslé uhorky, zelený hrášok, či kukuricu.