Rascový chlieb
Toto je ozajstný rascový chlieb, chrumkavý a vnútri vláčny. Navyše rasca nielen úžasne vonia, ale aj zdravotne je veľmi prospešná. Pomáha pri nadúvaní, kardiovaskulárnych ochoreniach, uľahčuje vykašliavanie, zlepšuje krvotvorbu, pomáha pri reume, dezinfikuje črevá. Tento rascový chlieb je chutný hneď po príprave, ani sušenie nie je potrebné. Je hutný a sušenie mu dodá ozajstnú chuť chleba. Veľmi jednoduchý na prípravu a keď si dopredu nachystáte slnečnicu a pohánku, máte ho hotový za pár minút. Pohánku nasuším aj pol kila a potom ju skladujem v sklených fľašiach a odsypem, koľko potrebujem. Slnečnicu robím tesne predtým, ale keď nestíham, dávam ju suchú, nenaklíčenú.
Prísady
- 1 šálka slnečnice (naklíčenej a usušenej)
- 1/2 šálky naklíčenej a usušenej svetlej pohánky
- 1/2 šálky ľanu
- 1/2 šálky vody
- 3 PL mletej rasce
- 2 PL čierneho sézamu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL kurkumy
- 1 PL javorového sirupu
- 1/2 ČL soli
Postup:
Pohánku, slnečnicu a ľan pomelieme na múku. Preložíme do misky. Pridáme ostatné suroviny a premiešame. Vytvarujeme bochník, posypeme semienkami, nakrájame a dáme sušiť na 42 stupňov na 4 hodiny. Po 2 hodinách pretočíme na druhú stranu. Ak máte radi chrumkavejšie, necháme sušiť ešte také 2 hodiny.
Tip
Namiesto 1 PL mletej rasce môžete dať 1 PL celej rasce, alebo pridať aj iné korenie. Ak nemáte naklíčenú a usušenú slnečnicu, aj z obyčajnej nenamočenej chutí chlieb výborne. Je o trošku hutnejší. Naklíčená má viac živín a je ľahšie stráviteľná.