;

Šošovicové lasagne so šalátom

Trochu netradičné lasagne, lebo sú bez paradajkovej omáčky. Keďže mnoho ľudí ma alergiu na paradajky (vrátane histaminikov), tak sme sa rozhodli vymyslieť takúto alternatívu ku štandardnej plnke. Ak alergiu nemáte a bez paradajok to pre vás nie je ono, tak si ich tam jednoducho pridajte a hotovo. Lasagne sa dajú robiť na veľa spôsobov. Tu sme zvolili ako základ bešamelovú omáčku so sójovým granulátom (môžete zameniť za jemne podrvenú fazuľu). Keďže sa však dlhšie pečie, odporúčame to ako nedeľný obed, ak ste cez týždeň v práci.

Prísady: 

Počet porcií: 4-6, čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 40 minút

  • 250g balenie lasagní

Bešamelové omáčka:

  • 80g (1 balenie sójového granulátu) – zalejeme vodou na 10 min
  • 1 ½ šálky uvarenej hnedej šošovice
  • 2 šálky rastlinného mlieka (ovsené, špaldové, mandľové, sójové)
  • 2 pl tapiokového škrobu (alebo múky na zahustenie)

Zeleninová omáčka:

  • ½ šálky lahôdkového droždia
  • 1 šálka uvareného hokaida (alebo sladkých zemiakov)
  • 1 šálka rastlinného mlieka (alebo vody)
  • čierna soľ

Ďalšie prílohy k lasagni:

  • 1 ½ šálky uvarenej zeleniny (brokolica, hokaido, mrkva, petržlen)
  • 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
  • 1 tavenýr alebo iný violife syr (postrúhaný na vrch)
  • čierna soľ
  • ½ čl sušeného oregana
  • ½ čl sušenej majoránky

Postup:

Ak nemáme uvarenú šošovicu, najprv ju namočíme na 1 hodinu, potom vodu zlejeme a varíme v novej vode so soľou. Ak máme uvarenú šošovicu, tento krok vynecháme.

Dáme variť zeleninu do menšieho hrnca s trochou soli.

Nachystáme si bešamelovú omáčku. Najprv zalejeme granulát v miske vodou, ak nemáme čas čakať, zalejeme vriacou vodou a za 3 minúty je hotový. V mixéri s nožom S zmixujeme šošovicu. Do hrnca dáme všetky prísady na bešamelovú omáčku, napučaný sójový granulát, zmixovanú šošovicu, mlieko, tapiokový škrob, dochutíme soľou, pridáme oregano a majoránku. Keď omáčka vrie, počkáme, kým zhustne a potom stiahneme z plamena a odložíme nabok.

Nachystáme zeleninovú omáčku. Ponorným mixérom zmixujeme všetky prísady na zeleninovú omáčku a dochutíme čiernou soľou.

Ako sme chystali omáčky, uvarila sa zelenina. Dáme ju do misky a jemne popučíme vidličkou.

Baby špenát nakrájame na drobno.

Vrstvenie:

Rúru zapneme na 180 stupňov.

Na misu 30×20 cm dáme papier na pečenie a 2 pl zeleninovéj omáčky, aby sa nepripiekli cestovinové pláty, ktoré na to položíme.

Na to dáme polovicu bešamelovej omáčky. Položíme ďalšie cestovinové pláty. Na to položíme nakrájaný špenát, polovicu zeleninovej omáčky, uvarenú zeleninu a opäť bešamelovú omáčku.

Položíme ďalšiu vrstvu plátov. Dáme zvyšok zeleninovej omáčky a na vrch postrúhaný tavenýr, alebo violife syr (ten je zo zemiakového škrobu a kokosového oleja na nerozoznanie od eidamu).

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, 40 minút. Keď vytiahneme lasagne, necháme vychladnúť, lepšie sa krájajú. Perfektne sa k tomu hodí čerstvý šalát, alebo kyslá kapusta.

Tip

Táto lasagna sa dá robiť s rôznymi obmenami, šošovica sa dá zameniť za fazuľu, takisto ako aj granulát, ak chcete bez sóje. Ak nemáte poruke špenát, môžete dať varenú brokolicu, napríklad. Tavenýr je rastlinný syr, ktorý sa roztečie, je lepšia voľba ako tofu. Ak nechcete jesť sóju, v bio obchodoch majú violife značku vegánskych syrov na báze zemiakového škrobu a kokosového oleja, ktorý chutí na nerozoznanie od eidamu a takisto sa v teple rozpúšťa.

Dobrú chuť!