Špagety s krémovou bazalkovou omáčkou
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút
- 1 balenie celozrnných špagiet (kukuričné pre bezlepkovú alternatívu)
- 2 šálky bazalkového syra
Prísady na bazalkový syr:
- 2 šálky namočených mandlí na 4 hodiny (alebo 2 balenie bieleho tofu)
- ½ šálky bazalky čerstvej (alebo 3 pl bazalkového pesta z obchodu, odporúčam cítať zloženie, niekde pridávajú syr)
- 1 odšťavený citrón
- ½ šálky lahôdkového droždia
- ¼ šálky vody
- 1 čl himalájskej soli
- 1 čl dižonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku (nemusí byť)
Postup:
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, osolíme a pridáme balenie špagiet. Medzitým si nachystáme bazalkový syr. Všetky prísady zmixujeme vo výkonnom mixéri. Ak nemáte výkonný mixér, odporúčam namiesto orechov použiť uvarený (sladký) zemiak, či avokádo.
Tip:
V lete si spravíme bazalkové pesto, alebo do oleja len namočíme bazalkové listy a zmrazíme. V zime máme takto stály prísun čerstvej bazalky.