;

Špagety s krémovou bazalkovou omáčkou

Špagety s bazalkovou omáčkou

 Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút

  • 1 balenie celozrnných špagiet (kukuričné pre bezlepkovú alternatívu)
  • 2 šálky bazalkového syra

Prísady na bazalkový syr:

  • 2 šálky namočených mandlí na 4 hodiny (alebo 2 balenie bieleho tofu)
  • ½ šálky bazalky čerstvej (alebo 3 pl bazalkového pesta z obchodu, odporúčam cítať zloženie, niekde pridávajú syr)
  • 1 odšťavený citrón
  • ½ šálky lahôdkového droždia
  • ¼ šálky vody
  • 1 čl himalájskej soli
  • 1 čl dižonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku (nemusí byť)

Postup:

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, osolíme a pridáme balenie špagiet. Medzitým si nachystáme bazalkový syr. Všetky prísady zmixujeme vo výkonnom mixéri. Ak nemáte výkonný mixér, odporúčam namiesto orechov použiť uvarený (sladký) zemiak, či avokádo.

Tip:

V lete si spravíme bazalkové pesto, alebo do oleja len namočíme bazalkové listy a zmrazíme. V zime máme takto stály prísun čerstvej bazalky.