;

Špenátový quiche

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 40-50 minút

Cesto:

  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody, zmiešané dokopy
  • 1 šálka pomletých mandlí na múku (alebo vločiek, ak chcete menej tuku)
  • 1 šálka pomletých pohánkových vločiek na múku
  • 1 čl sušeného petrželnu
  • 1 čl sušeného oregana
  • ½ čl soli
  • 3 pl vody (podľa potreby), ak všetko použijete len vločky, tak cca 7 pl vody

Na quiche:

  • 1 1/2 šálky cícerovej múky
  • 1 posekaná cibuľa nadrobno
  • 2 červené papriky
  • ½ šálky čerstvej bazalky najemno posekanej
  • ⅓ šálky pokrájaných sušených paradajok (nemusí byť)
  • 1 šálka baby špenátu
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 2 pl rastlinného oleja
  • 1 pl tapiokového škrobu/múky
  • 1 čl sušeného oregana
  • 1 čl soli
  • čierne korenie
  • mletá paprika na dochutenie
Špenátový bezlepkový tofu quiche

Postup:

Príprava korpusu:

Nachystáme si formu približne s priemerom 20 cm a zapneme rúru na 180 stupňov. Vymastíme, aby sa quiche nelepil na fomru, alebo položíme papier na pečenie. Všetky prísady v miske spolu zmiešame a natlačíme do formy, boky vytiahneme vyššie, aby držali plnku pokope. Ak nechceme použiť orechy, môžeme použiť múku, či ovsené, pšenové vločky, možno bude treba pridať pár lyžíc vody, aby vznikla kompaktná hmota. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút.

Plnka:

Ako sa pečie korpus, chystáme si plnku. V miske zmiešame 1 1/2 cícerovej múky s 2 1/2 šálky vody, tapiokovým škrobom a soľou a necháme postáť. Na panvici opražíme cibuľu, cesnak, šampiňóny, a špenát. Keď je zelenina hotová, primiešame cícerovú zmes a ostatné prísady, ochutnáme a prípadne dochutíme. Zmes vylejeme na korpus. Pečieme okolo 30-40 minút. Keď je quiche hotový, vrchná časť plnky je tuhá. Vyložíme a necháme vychladnúť, aby sa dobre krájal. Teplý sa môže trochu drobiť, ale nebojte sa. Keď vychladne, stuhne a pôjde to ako po masle. V chladničke vydrží 2-3 dni.

Tip:

Okrem špenátu, zeleninu môžete meniť podľa stavu vašej chladničky, cukina, tekvica, brokolica, karfiol, stačí len uvariť na pare, popučiť trochu vidličkou, aby tam neboli veľké kusy a máte úplne iný quiche.

Cesto môžete tiež obmieňať a namiesto orechov a vločiek môžete použiť uvarenú quinou, pomletý ľan s vodou a soľou. Bude to spolu držať vďaka ľanovému semienku, ale nie je to také klasické cesto, za to však veľmi chutné.