;

Sushi s opraženými fazuľovými lúskami

Prísady: 

Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

  • 1 šálka neuvarenej basmati ryže
  • 1 balenie nori plátkov (v balení je 10 plátov)
  • 2 šálky fazuľových lúskov
  • 2 plátky robi oválok
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 1/2 čl soli
  • 1/2 čl rímskej rasce
  • štipka škorice

Postup:

V hrnci uvaríme ryžu v pomere 1:2, to znamená s 2 šálkami vody. Prídáme soľ, necháme prevrieť a znížime plameň. Keď v hrnci nie je voda, po takých 15-20 minútach vypneme a necháme dôjsť. Medzitým na panvici opražíme fazuľové lúsky, na prúžky nakrájame cibuľu a robi. Podlejeme trochou vody, soľ, korenie a varíme 5-7 minút, kým lúsky a fazuľa zmäknú. Keď je ryža hotová, naberieme 2 polievkové lyžice a rozotrieme na jeden nori plátok, zvinieme a odložíme nabok. Ryžu na nori plátky natierame na jednu polovicu, pri rolovaní sa ryža posúva. Takto minieme celú ryžu. Necháme postáť 2-3 minút a ostrým nožom nakrájame suši na 6 častí. Na tanier naložíme podusenú zeleninu s robi a k tomu sushi.

Tip:

Nájdite si prosím kvalitnú ryžu bez arzénu, aj malé množstvá sú veľmi škodlivé, hlavne pre deti. Ryža sama o sebe je skvelá a výživná obilnina, problém je, ako sa pestuje. Je náchylná na arzén, a preto je veľmi dôležité ju premývať a ideálne variť s niekoľko väčším objemom vody a potom vodu zliať, aspoň takto sa vyplaví isté množstvo ťažkého kovu.