;

Syrovo-cibuľový chlieb

Toto je teda fakt lahoda! Syrová príchuť v chlebe. Mňam. Orechy sú namočené a usušené, takže sú ľahšie stráviteľné, výživnejšie a chutnejšie. A ľan je zázrak, jednak z hľadiska výživy a potom, je to úžasné spojivo. Ľan je vynikajúcim zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vlákniny a lignanov (majú antioxidačné účinky a významne ovplyvňujú metabolizmus). Takže preto ľan používam často. No ale vráťme sa k receptu. Je pomerne jednoduchý, rýchly (ak nerátam, že večer predtým si namočíme orechy). Z tejto dávky vyjdú dva menšie bochníky.

Prísady

  • 2 šálky mandlí (namočených a usušených)
  • 2 cibule
  • 1 šálka lahôdkového droždia
  • 1/2 šálky mletého ľanu
  • 1/4 šálky sušených paradajok (vopred namočených)
  • 1/4 šálky vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL himalájskej soli

Postup

Najprv si namočíme mandle na 6-8 hodín a paradajky takisto. Môžu byť vo vode aj cez noc. Ak máme paradajky v oleji, nemusíme ich namáčať. Potom orechy prepláchneme a dáme sušiť na slnko alebo do sušičky. Keď sú orechy suché, pomelieme ich na múku. Preložíme do misky, pridáme čerstvo pomletý ľan a lahôdkové droždie. V kuchynskom robote zmixujeme pokrájanú cibuľu, cesnak, paradajky, vodu a soľ. Zmixujeme najemno a pridáme do misky, kde sú orechy, ľan a droždie. Poriadne premiešame. Ak je hmota príliš suchá pridáme trochu vody. Vytvarujeme 2 bochníky. Posypeme ešte semienkami, alebo pretlačeným cesnakom s olivovým olejom a dáme takýto vcelku do chladničky, aby trochu stuhol a lepšie sa krájal. Asi po pol hodine až hodine ho vyberieme z chladu, nakrájame a jednotlivé plátky sušíme v sušičke na 42 stupňov alebo na slnku (toto sušenie mám radšej, dodá to inú energiu jedlu :)). Asi po hodine alebo dvoch otočíme plátky na druhú stranu a sušíme dochrumkava.

 

Tip

Skúšala som tento syrovo-cibuľový chlieb aj so slnečnicovými semienkami a je na nerozoznanie od receptu s mandľami. Ak nemáte radi sušené paradajky, môžem vás ubezpečiť, že ich tam vôbec nie je cítiť. Veľmi výrazná je tam tá syrová chuť, takže pokiaľ by som to nerobila, neuhádnem, z čoho tie chleby sú. Ak sa veľmi ponáhľate, orechy môžete pomlieť bez máčania a následného sušenia.