;

Tekvicové ovsené kocky

Prísady: 

Počet porcií: 4 (20 kociek) , čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút

  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody
  • 1 1/2 šálky ovsených vločiek pomletých na múku
  • ¾ šálky ovsených vločiek
  • ½ šálky uvarenej rozmixovanej tekvice (hokaido, maslová tekvica)
  • ½ šálky xylitolu (alebo datľového sirupu)
  • ½ šálky posekaných vlašských orechov
  • 1 čl vanilky
  • 1 čl škorice
  • ½ čl mletého zázvoru
  • štipka soli
  • štipka muškátového orechu

Postup:

Uvaríme tekvicu, maslová, muškátová či hokaido je fajn. Hokaido navyše ani netreba šúpať. Zapneme rúru na 180 stupňov. Ponorným mixérom zmixujeme na pyré s trochou vody. Pomelieme ľan, zmiešame s 3 pl vody a necháme 5 minút odstáť, aby sa vytvorila lepkavá hmota. Suché prísady zmiešame a pridáme ostatné suroviny aj s ľanom. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút, potom necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a podávame. Ovsené vločky môžete zameniť za pšenové, či pohánkové, a múku napríklad použiť mandľovú a máte bezlepkovú verziu týchto zdravých tekvicových kociek.

Tip:

Tekvicu možno zameniť za čerstvé jablko, či jablkovú vyživu, či akúkoľvek inú. S akýmkoľvek ovocím sú to vynikajúce raňajky. V lete môžete pridať k tomu aj pokrájané čerstvé ovocie, alebo pridať sušené ako posekané datle.