Tipy ako si spraviť jedlo ešte zdravšie a nemusíte sa pritom stať vegánmi
Tipy ako si spraviť jedlo ešte zdravšie🥳..
Nižšie nájdeš denný zoznam📝, čo a koľko by mali naše porcie obsahovať na deň.
Pre mňa tento zoznam bol super v tom, že som pochopila, ako si mám nastaviť pomery jednotlivých skupín. Zvykla som jesť veľa obilniny, strukoviny a trochu zeleniny.
Dnes môj tanier🍽 vyzerá inak. Jem zeleninu, kde je sem tam obilnina a strukovina.
Obed napríklad vyzeral takto, špagety s paradajkovou omáčkou 🍝a postrúhaným tofu. Dnes, ako prvé varím veľkú porciu dusenej zeleniny🥙 a k tomu si dám zopár lyžíc obilniny, či strukoviny. Takisto som netušila, že ovocie a zelenina sa dajú rozdeliť do rôznych kategórii, podľa živín. Tento zoznam je fajn do obchodu, presne viem, koľko z čoho potrebujeme.
Neznamená to, že sa musíš stať vegánom🌱, aby si jedol zdravšie. Len si môžeš k svojím jedlám pridať čo to aj z tohto zoznamu a budú výživnejšie.
Tu je zoznam podľa dr. Micheala Gregera:
–Bobuľové ovocie🍓 – 1/2 šálky
–Iné ovocie🍎🍌🍐 – 3 kusy
–Kapustová zelenina 🥦– 1/2 šálky
–Tmavolistá zelenina 🥬– 1 šálka
–Iná zelenina 🥒🥕🌶🍅– 1 šálka
–Ľanové semienka -1 pl
-Strukoviny – 1,5 šálky varenej
-Olejnaté semená a orechy -1/4 šálky orechov, alebo 2 pl orechového masla
-Korenie (kurkuma a iné korenie podľa chuti) – 1/4 čl
-Celozrnná obilnina – 1 1/2šálky varenej obilniny
Micheal Greger @nutrition_facts_org k dennému zoznamu pridáva ešte 2 body, nájdeš ich v blogu na stránke www.zivotjezmena.sk aj s jeho videom…
.
.
Recepty nájdeš aj na našej stránke👆✌️