Tofu quiche
U nás tento slaný koláč voláme quiche a robíme v niekoľkých obmenách. Buď robíme čisto zeleninový ako tento. Alebo spravíme takéto niečo, čo sa podobá na klasickú verziu quichu. Tu je dôležitá plnka, ktorú neslobodno vynechať, inak nebude chutiť tak, ako by sa patrilo. Zelenina, ktorú tam potom primiešame, je tentokát druhoradá. Takže si zaobstarajte biele tofu, cícer, lahôdkové droždie a čiernu soľ. Tieto hlavné prísady dodajú quichu vajíčkovo-syrovú príchuť. Nehovoriac o tom, že tento slaný koláč je veľmi pekne vyzerajúci, výborne drží tvar a je chutný teplý, či na studeno.
Prísady:
(20 cm tortová forma 6-8 porcií)
- 2 veľké zemiaky
- 2 biele tofu syry
- 1 šálka uvareného cíceru
- 1 šálka vody
- 1/4 šálky lahôdkového droždia
- 2 strúčiky cesnaku (alebo 1 PL sušeného cesnaku)
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL arowrootu
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL čiernej soli
- čierne korenie
zelenina do plnky:
- 3 šampiňóny
- 1 cibuľa
- 1 šálka karfiolu (alebo brokolice)
Postup:
Najprv nastrúhame zemiaky a jemne posolíme. Dáme ich do tortovej formy (dávam na papier na pečenie) a dáme zapiecť na 10-15 minút. Zatiaľ si nachystáme plnku. V mixéri s nožom S zmixujeme všetko, okrem zeleniny do plnky. Zmes má byť hustá, ale pekne zmixovaná dohladka a má chutiť vynikajúco. Čierna soľ obsahuje síru, takže tomu dodá takú vaječnú chuť (ak niekto potrebuje) a lahôdkové droždie zas syrovú príchuť. Každopádne ochutnajte a ešte pridajte, čo vám tam chýba.
Potom podusíme karfiol, cibuľu nakrájanú na pásiky a šampiňóny. Keď je zelenina hotová, primiešame k plnke. Už nemixujeme, len zmiešame dokopy. Plnku preložíme do tortovej formy, na vrch nakrájame paradajku na prúžky a posypeme sušeným cesnakom. Ja som pridala ešte aj bazalkové pesto. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút.
V lete podávame s čerstvým šalátom.
Tip
Ak nemáte šampiňóny, dajte hlivu, alebo zamente za opražené tofu kocky, či tempeh. Zeleninu tiež môžete zameniť za tú, čo sa nachádza u vás doma. Namiesto karfiolu sa dá použiť uvarený špenát a bude to navyše o niečo farebnejšie. Naše heslo je, dať zeleninu, na ktorú máme chuť a máme ju poruke. Dôležitá je plnka, ktorá musí byť dochutená a už k tomu primiešať uvarenú zeleninu je to najmenej. Opäť mám pocit, že toto jedlo sa nedá pokaziť, takže sa nebojte experimentovať. Keby bolo na našom Ondrejovi, určite by tam dal veľa cvikle a asi to nabudúce aj vyskúšam, už len pre tú farbu.
Ak nemáte arowroot, namiesto toho sa dá použiť kukuričný škrob, kuzu, agar, alebo pomletý ľan.
Dobrú chuť!