;

Ultra-mega-najrýchlejšia zeleninová pizza (bez kysnutého cesta)

Rýchla zeleninová pizza (bez kysnutia)

Keď u nás niekto zahlási, že chce pizzu, znamená to hneď. A tak som jedného dňa vypustila hodinové čakanie, kým cesto vykysne a čuduj sa svete, bolo to výborné. Dochutila som cesto bylinkami, lahôdkovým droždím a celý plech schrúmali deti samé. Hm, pizza hotová za 30 minút aj s pečením, to je asi môj rekord! Túto verziu som však posunula o niečo ďalej. Do hrnca s polievkou som prihodila viac zeleniny, aby ostalo aj na pizzu. Poznáme pizzu len s paradajkovou omáčkou a tak som vymyslela obmenu, keďže paradajky v zime nie sú a naše domáce pretlaky sa míňajú raketovou rýchlosťou. Jednoducho som z polievky odobrala časť zeleniny, zmixovala som ju a natrela som ju na cesto. Dochutila som a výborná pizza na svete. Je netradičná, lebo je bez paradajok, ak vám to nepasuje, tak si ich tam pokojne pridajte, nič tým nepokazíte. Ale uisťujem vás, že aj bez nich je táto pizza zážitok. Tu som použila aj varený kučeravý kel. Kedže úroda bola bohatá, aj v kochlíku sa dá parádne vypestovať (odporúčam vyskúšať, stačí len polievať a potom zbierať listy), chcela som vedieť, čo spraví tu. Sem tam bol nerozmixovaný, čiže sa pekne pripiekol a bol chrumkavý, no nebíčko v papuľke! Ale keď my to zelené tlačíme všade, tak nečudo!

Prísady:

počet porcií: 4 (16 ks – 1 plech), čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 1 1/2 šálky špaldovej celozrnnej múky (pre bezlepkovú verziu zameňte sa bezlepkovú ovsenú múku)
  • 3/4 šálky cícerovej múky
  • 1 šálka vody (podľa potreby)
  • 1 čl čiernej soli (alebo morskej)
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1 čl sušeného oregana
  • 1 čl sušenej majoránky
  • 1 čl kurkumy
  • štipka čierneho mletého korenia
  • 1/2 šálky hokaida,
  • 1/2 šálky karfiolu,
  • 1/2 šálky mrkvy,
  • 1 lahôdkové tofu (alebo violife syr bez sóje)

Postup:

Zapneme rúru na 180 stupňov. Potom vo väčšej miske zmiešame špaldovú, cícerovú múku so soľou, droždím, oreganom, majoránkou. Premiešame k tomu prilejeme vodu a miesime, kým vznikne pekne kompaktné cesto. Dáme na papier na pečenie, na plech a rozťaháme na celú šírku a dĺžku. Veľmi dobre to ide lyžicou, na ktorú si sem tam naberieme vodu a potom sa pekne po ceste šmýka. Netreba to vôbec potierať olejom, s vodou to ide takisto, ak nie lepšie.

Nachystáme si zeleninu na pizzu. Zmixujeme s kurkumou, čiernym korením, dochutíme soľou, prípadne primiešame nejakú nátierku od luntera, ak sa vám hodí a natrieme na cesto. Na záver nastrúhame lahôdkové tofu a dáme piecť do vyhriatej rúry, priblične 30 minút. Keď kraje cesta začínajú meniť farbu, pizza je hotová. Pizzu zvykneme dať rovno preč z plechu, tak hneď vychladne a môžeme podávať.

Tip

Namiesto tofu syra môžete použiť nátierky od luntera, alebo potrieť pizzu vegan majonézou. Ak máte extra naponáhlo, tak ani nemusíte zeleninu mixovať, len ju rozpučte lyžičkou, budú tam kúsky zeleniny cítiť, ale na obmenu je to veľmi fajn. Bez zeleniny je to taký posúch, ktorý sa hodí k polievke, ku gulášu, k dusenej zelenine, či len tak. Ak chceme čisto bezlepkové cesto, dá sa použiť aj čisto cícerová múka, ale Peťo sa sťažoval, že ju dosť cítiť, mne to neprekážalo. Preto radím, väčšiu časť nahradiť inou bezlepkovou, ako napríklad ovsená bezlepková, pšenová (môžete vločky pomlieť na kávovom mlynčeku). A ak sa cesto rozpadá, pomeliete 1 pl ľanu s 3 pl vody a bude držať pekne pokope.

Dobrú chuť!