Vegánsky slivkovo-makový koláč

Vegánsky slivkovo-makový koláč

Dlho som si robila zálusk na kysnutý slivkový koláč a kedže je sezóna sliviek v plnom prúde, tak som sa na to jedno poobedie dala. Ani poriadne neviem, ako sa tam priplietol mak, ale bola to dokonalá kombinácia. My štyria sme zjedli za to poobedie celý plech, takže ozaj odporúčam, je to veľmi chutný koláč a jednoduchý. Ja som mala jednu pomocníčku na oberanie sliviek a ukladanie na cesto, takže nám šla robota od ruky. I keď to oberanie bolo vtipné. Dcéra ma ťahala asi pol hodinu nech už idem obrať slivky a keď som došla s košíkom k stromu a vyliezla som na rebrík, tak odišla..hm, asi mi to trvalo už pridlho a samotná akcia ju nebavila. Za to ukladanie sliviek na cesto vôbec nemusí byť symetrické, ako som mala pôvodne v úmysle. Jarka to tam nakladala, prekladala cez seba a bola so svojou prácou taká spokojná, že sme to tak nechali. Čo dodať na záver? Nečakala som, že tento koláč bude taký dobrý, úplne ma to prekvapilo, aj ako vykysol, napriek tomu, že nemal extra veľa času, aby sa mu to podarilo…

Prísady

  • 400 ml vody
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 3/4 šálky pomletého maku
  • 1/2 šálky xylitolu (brezový cukor)
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky agáve (alebo iné tekuté sladidlo)
  • 1 kocka droždia
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1/2 ČL vanilky
  • škorica na posypanie
  • štipka soli
  • slivky

Postup:

V miske rozmiešame trochu teplej vody, droždie a cukor. Necháme odstáť približne 10 minút, aby to začalo kysnúť. Vo veľkej miske zmiešame múku, xylitol, vanilku, soľ a premiešame. Potom tam pridáme kokosový olej, vodu a rozmiešané droždie s cukrom. Poriadne premiešame a necháme kysnúť 20-30 minút, pokojne aj dlhšie. U nás to nešlo, Peťo sa stále vypytoval, kedy to už bude, tak vlastne neviem, či som to nechala vôbec 20 minút kysnúť. Medzitým si nakrájame slivky, pomelieme mak a zmiešame s agáve sirupom.

Cesto dáme na papier na pečenie, na veľký plech a rozotrieme. Potom tam naukladáme nahusto slivky a po lyžičkách zmes maku a agáve. Na záver posypeme škoricou, my ju máme radi, tak dávam celkom dosť.

Zapneme rúru a dáme piecť na 180 stupňov na 30 minút. Rúru som naschvál zapínala neskôr, aby koláč viac vykysol. Ale kedže mal Peťo naponáhlo a už sa nevedel dočkať, tak som dala pečenie zhora a zdola s ventilátorom. Koláč bol zhora taký chrumkavý, čo bolo nakoniec veľmi chutné. Takže to spravím nabudúce asi rovnako.

 

Tip

Ak nechcete použiť žiadny cukor, tak ho pokojne vynechajte, ale koláč nevykysne. Takisto namiesto sliviek môžete dať jablká, marhule, či iné ovocie. Každopádne mak odporúčam, bol tam vynikajúci, akurát ja ho meliem tesne pred použitím a držím nepomletý v mraze, ľahko podlieha plesni.

So synom sme asi 1/4 maku zjedli pred pečením, asi sme potrebovali doplniť vápnik, alebo to bolo až také dobré?? Hneď ma napadlo, že spravím mak s nastrúhanými jablkami a len tak to budeme chrúmať, ale ešte nám nedozreli jablká.

Vegánsky slivkovo-makový koláč