;

Vianočka

Vianočka, vianočka a opäť vianočka! Toto nie je žiaden bluf, ona ozaj tak chutí. Je o niečo hutnejšia, ale tú chuť si dobre pamätám. A je to ono!!! Mňam. 

Prísady

  • 2 šálky namočených vlašských orechov
  • 1 šálka pohánkovej múky (postup nižšie)
  • 1/4 šálky mletého ľanu
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 1/4 šálky datľovej pasty
  • 3 PL kokosovej múky (mletý strúhaný kokos)
  • 1 PL škorice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1/4 ČL soli
  • 1 šálka hrozienok

Postup

Najprv si namočíme vlašské orechy na 2-4 hodiny a potom vodu vylejeme. Medzitým si pomelieme pohánku na múku (postup nižšie). Potom pomelieme na mlynčeku strúhaný kokos na múku. V kuchynskom robote zmixujeme suché prísady – pohánkovú múku, mletý ľan, kokosovú múku, škoricu, soľ. Potom pridáme mokré prísady – namočené vlašské orechy, javorový sirup, datľovú pastu a citrónovú šťavu. Keď máme kompaktnú hmotu, preložíme do misky a primiešame hrozienka. Vytvarujeme bochník, nakrájame na plátky a dáme sušiť na 42 stupňov do sušičky na 8-10 hodín. Po 2-4 hodinách pretočíme na druhú stranu a sušíme ďalej.

Pohánková múka:

Svetlú pohánku namočíme na 2-4 hodiny do vody. Vodu potom vylejeme, pohánku preplachujeme pod tečúcou vodou, až tečie číra voda. Dáme klíčiť na 1-2 dni. Potom dáme pohánku do sušičky na 42 stupňov a sušíme približne 2 hodiny. Musí byť úplne suchá, aby sa dala dobre pomlieť na múku. Pohánku namáčame preto, aby sme ju prebudili k životu. Všetky semená (obilie, semená, orechy…) obsahujú enzýmové inhibítory, ktoré bránia semenu, aby začalo klíčiť. Avšak, keď sa dostane do kontaktu s vodou, začne sa semeno meniť na klíčok, z ktorého potom vyrastie rastlina. Enzýmy semienok sa počas klíčenia rozmnožia, ich bielkoviny sa menia na aminokyseliny, tuky sa rozkladajú na mastné kyseliny, majú vysoký obsah antioxidantov. Obsah vitamínov B,C, E sa klíčením zvýši niekoľko násobne. Preto je klíčenie veľmi vhodné.

 

Tip

Namiesto namočených vlašských orechov môžete použiť drvinu, čo vám ostala po výrobe mandľového, či iného orechového mlieka.