Vianočná varená kapustnica
Tento recept je súčasťou online kurzu: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Už čoskoro…
Kapustnicu si robievame aj mimo Vianoc. Zálievku som použila aj pri tejto varenej verzii z nevarenej kapustnice. Dodá kapustnici úplne iný šmrnc. A tak časť kapustnice varím a zálievku len zmixujem tesne pred podávaním. Vyskúšajte, určite neoľutujete, máme to odskúšané na bežných ľuďoch, ak by nám niekto neveril, že my máme už iné chuťové poháriky.
Prísady
(4-5 porcií)
Kapustnica
- 500 g kyslej kapusty
- 4 sušené slivky
- balenie sójových kociek (môžete vynechať)
- 4-6 čerstvých alebo 50 g sušených hríbov (lesné, shitake)
- 1 čl soli
- 1 čl mletej sladkej papriky
- 3 bobkové listy
- 2 litre vody (aj viac)
Zálievka na kapustnicu
- 1 šálka vody z kyslej kapusty
- 1 šálka vody
- 4 sušené slivky (namočené aspoň 1 hodinu vo vode)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL kyslej kapusty
- 2 PL lahôdkového droždia
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletej rasce
Postup:
Kapustica:
Všetko prísady na kapustnicu dáme do hrnca a varíme na miernom ohni okolo hodiny, kým je kapusta uvarená. Nevadí, že nie je dostatočne slaná, ochutnajte, až keď zalejete kapustnicu zálievkou.
Zálievka na kapustnicu:
Všetky prísady dáme do mixéra a zmixujeme. Keď je kapustnica hotová, prilejeme zálievku, premiešame a môžeme podávať.
Tip
Zálievka v tejto kapustnici je veľmi chutná, ale ak nemáte výkonný mixér, tak tie prísady dajte variť spolu s kapustnicou. Niekedy si spravíme ku kapustnici ešte placky či prihodíme 1 pl vegan majonézy.