;

Vianočná varená kapustnica

 

Tento recept je súčasťou online kurzu: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Už čoskoro…

 

Kapustnicu si robievame aj mimo Vianoc. Zálievku som použila aj pri tejto varenej verzii z nevarenej kapustnice. Dodá kapustnici úplne iný šmrnc. A tak časť kapustnice varím a zálievku len zmixujem tesne pred podávaním. Vyskúšajte, určite neoľutujete, máme to odskúšané na bežných ľuďoch, ak by nám niekto neveril, že my máme už iné chuťové poháriky.

Raw kapustnica

Prísady

(4-5 porcií)

Kapustnica

  • 500 g kyslej kapusty
  • 4 sušené slivky
  • balenie sójových kociek (môžete vynechať)
  • 4-6 čerstvých alebo 50 g sušených hríbov (lesné, shitake)
  • 1 čl soli
  • 1 čl mletej sladkej papriky
  • 3 bobkové listy
  • 2 litre vody (aj viac)

Zálievka na kapustnicu

  • 1 šálka vody z kyslej kapusty
  • 1 šálka vody
  • 4 sušené slivky (namočené aspoň 1 hodinu vo vode)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL kyslej kapusty
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletej rasce

 

Postup:

Kapustica:

Všetko prísady na kapustnicu dáme do hrnca a varíme na miernom ohni okolo hodiny, kým je kapusta uvarená. Nevadí, že nie je dostatočne slaná, ochutnajte, až keď zalejete kapustnicu zálievkou.

Zálievka na kapustnicu:

Všetky prísady dáme do mixéra a zmixujeme. Keď je kapustnica hotová, prilejeme zálievku, premiešame a môžeme podávať.

Tip

Zálievka v tejto kapustnici je veľmi chutná, ale ak nemáte výkonný mixér, tak tie prísady dajte variť spolu s kapustnicou. Niekedy si spravíme ku kapustnici ešte placky či prihodíme 1 pl vegan majonézy.