Vianočný medovník s karobovou polevou
Medovník patrí k na oslavy, veľké udalosti a aj Vianoce, o tom niet pochýb. A tento rok som si dala výzvu, bez kakaa, bez kokosového oleja a čím menej tuku. Týždeň pred Vianocami sme ho teda odskúšali, či ho budeme chystať aj na Štedrý večer. Výsledok? Určite budeme! Mal jedinú chybu, bolo ho málo. A tak budem robiť dvojitú porciu, v tomto recepte už sú množstvá upravené na veľký klasický plech.
Prísady
počet porcií: 1 plech cca 40×30 cm, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 40 minút
Pláty:
- 700g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
- 150g kokosového cukru
- 1/2 šálky oleja (slnečnicového, repkového)
- 4 pl čerstvo pomletého ľanu s 10 PL vody
- 4 pl datlového sirupu (alebo agáve, alebo medu, ak používate)
- 1 čl prášku do pečiva bez fostátov
- 2 čl škorice
- 1 čl klinčeku (nemusí byť)
- okolo 1/2 šálky rastlinného mlieka
Puding:
- 700 ml rastlinného mlieka (sójové, ovsené, špaldové, mandľové)
- 2 balíky vanilkového pudingu
- 1/2 šálky kokosového cukru (alebo xylitolu)
- 4 pl rastlinného oleja (slnečnicový)
Karobová poleva:
- 3/4 šálky karobového prášku
- 1 šálka rastlinného mlieka
- 80g kakaového masla
- 6 pl xylitolu (alebo kokosového cukru)
Postup:
Pláty:
V hrnci nad parou zmiešame všetky prísady na pláty okrem múky a počkáme, kým zhustne. Odstavíme z plameňa. Potom zmes vylejeme do múky a vypracujeme cesto. Ak je príliš suché, pridáme trochu rastlinného mlieka. Cesto musí pekne spolu držať, potom ho rozdelíme na 4 časti a každé vyvalkáme na veľkosť plechu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 7-10 minút. Pláty sledujeme, aby sa nepripiekli, čím je rúra dlhšie zapnutá, tým sa pláty rýchlejšie pečú.
Puding:
Na malom plameni uvaríme puding s mliekom a cukrom. Keď zhustne, vypneme, pridáme olej a premiešame. Trošičku oleja tam dávame preto, aby sa to pekne na tie pláty prilepilo, skúšala som úplne bez, ale nebolo to ono. Pláty ostali suché a oddelovali sa od pudingu.
Karobová poleva:
Do väčšieho hrnca dáme vodu a do neho vložíme menší hrniec, kde dáme všetky prísady na polevu. Miešame polevu, kým sa všetko pekne spojí.
Vrstvenie:
Na spodný plát dáme 1/3 z celkového množstva vanilkového pudingu. Položíme druhý plát, na ktorý dáme opäť vanilkový puding. Na tretí plát nalejeme zvyšok vanilkového pudungu a na 4. plát nalejeme karobovú polevu. Necháme vychladnúť a potom odložíme do chladničky na pár hodín, ideálne na noc, vtedy sa medovník poriadne napije, zmäkne a dobre sa krája.
Tip
Jednu vrstvu pudingu som zamenila za domáci ringlotový džem a bolo to veľmi ozviežujúce, určite to spravím aj nabudúce. Ak nemáte karob, môžete dať štandardnú čokoládovú polevu. Rozpustíte čokoládu na varenie s trochou mlieka a cukru.