Zeleninová polievka so šošovicou a petržlenom
Akákoľvek zelenina je len plus pre organizmus. Takže mixujte zeleninu akú máte doma, ak vám niečo chýba, nevadí, tak bude o niečo inšia. Základom je konzumovať veľké množstvo zeleniny a polievky sú na to ideálne. Tieto polievky obľúbujú aj naše deti a tak tvoria základ nášho obeda, preto tam vždy pridávame aj nejakú strukovinu, aby ich viac zasýtili.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)
- 2 šálky uvarenej hnedej šošovice
- 1 sladký zemiak
- 1 šálka bielej kapusty
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1/2 čl čiernej himalájskej soli
- 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
- 1 čl čerstvého zázvoru
- 1 čl mletej rasce
- štipka mletého čierneho korenia
- 1/8 čl pomletého horčičného semena
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Ak nemáte vopred uvarenú šošovicu, ideálne je dať na noc predtým namočiť do vody. Potom ráno vylejeme vodu, dáme novú, osolíme a varíme približne 20-30 minút v malom hrnci. Keď sa takto namočí, oveľa rýchlejšie sa uvarí.
Zeleninu nakrájame nadrobno a dáme do hrnca spolu s korením a podlejeme tak 1 šálkou vody, necháme zovrieť, stíšime plameň a necháme variť. Keď je zelenina hotová, ochutnáme a prípadne dochutíme, naložíme do tanierov, k tomu dáme 1-2 kopcové lyžice uvarenej hnede šošovice a ešte pridáme 1 kopcovú lyžicu posekanej čerstvej petržlenovej vňate a horčičným semenom.
Tip
Sladký zemiak môžete zameniť za hokaido či maslovú tekvicu, bude to rovnako lahodné. Ak chcete ľahšiu polievku, vynechajte šošovicu.
Dobrú chuť!