Zeleninové bezlepkové curry s cícerom a tempehom
Prísady:
Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút
- 1 šálka pšena s quinou (alebo pohánky)
- 1 najemno nakrájaná cibuľa
- 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
- 1 šálka rastlinného mlieka (ovseného, mandľového, sójového)
- 2 nastrúhané mrkvy
- 2 čl kurkumy
- 1 čl mletého zázvoru
- 1 šálka uvareného cíceru
- 1 pl arowrootu (na zahustenie)
- 1 čl soli
- štipka čierneho korenia
- kajenské korenie (ak nechcete štipľavé, nedávajte)
- 1 čl cukru (nemusí byť)
- šťava z ½ citróna
- 1 pl tekvicových semienok na ozdobu (nemusí byť)
- 1 balenie tempehu (nedajte, ak to má byť bez sóje)
Postup:
V hrnci dáme variť obilninu podľa želania, bulgur, pšeno, quinoa, či ryžu v pomere 1 diel obilniny a dva diely vody. Ak použijete ryžu, prosím nájdite si kvalitnú ryžu. Ryža je vynikajúca obilnina, to sme už spomínali, no je veľmi citlivá na arzén, ktorý aj v stopových množstvách je veľmi škodlivý. Na panvici nasucho opražíme tempeh na kocky. Vyberieme z panvice a odložíme nabok. V panvici opražíme nakrájanú cibuľu, mrkvu so soľou, kurkumou, zázvorom, čiernym korením a cukrom. Po 5-7 minútach pridáme cícer a zalejeme rastlinným mliekom, alebo vodou. Varíme pár minút pod pokrievkou. Potom pridáme baby špenát a ešte povaríme 2-3 minúty, aby špenát zmäkol. Pridáme ½ šálky vody zmiešanej s arowrootom a premiešame. Zmes zhustne a vypneme. Podávame s obilninou, na vrch posypeme tekvicové jadierka. Ak nemáte poruke arowroot, môžete poučiť agar, tapiokový škrob, či kuzu. Ak si prosíte krémovejšie curry, použite namiesto 1 šálky rastlinného mlieka ovsenú, či sójovú smotanu. Na záver pokvapkáme curry citrónovou šťavou.
Tip:
Ak nemáte uvarený cícer, tak ho vynechajte, alebo namiesto neho použite červenú šošovicu, tá sa uvarí veľmi rýchlo.