Zelený šalát s klíčkami

zelený-šalát-s-klíčkami

Šaláty jem každý deň na obed už rok a pol. Je to moje najväčšie jedlo dňa a priam ich zbožňujem. Tento šalát je jednoduchý a zároveň aj veľmi chutný. Opäť je to jeden z receptov, ktoré si môžete prispôsobiť podľa toho, čo práve doma máte. Základom je kvalitná zelenina a k tomu chutný dresing. A máte úžasný šalát na svete. Ak by vám predsa bolo málo a potrebujete k tomu ešte niečo na zasýtenie, vynikajúci je chlieb so psylliom, či syrovo-cibuľový chlieb s rascovo-kôprovým syrom

 

Prísady

Šalát

  • 1 šálka špenátu
  • 3-4 listy čínskej kapusty
  • 1/2 šálky alfalfa klíčkov (alebo iných)
  • 1/4 šálky čiernych olív

 

Dresing

  • 1/2 šálky slnečnicových semien (namočených na 2 hodiny)
  • 4 PL vody
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL pravej sójovej omáčky
  • 1/2 ČL agáve

Postup:

Všetky prísady na šalát nakrájame a dáme do misky. Zálievku si nachystáme tak, že všetko spolu zmixujeme najemno. Nalejeme na šalát a podávame. Dresing si môžete dochutiť ešte bazalkou, či korením podľa vašej chuti a posypeme na záver slnečnicou. Dresing dávame na šalát až tesne pred podávaním.

 

Tip

Ak si želáte krémovejší dresing, pridajte do mixéra zopár polievkových lyžíc olivového oleja lisovaného za studena. Ak chcete naopak niečo ľahšie, namiesto slnečnice dajte avokádo, potom vám stačí na zálievku aj ponorný mixér. Zeleninu môžete obmieňať podľa sezóny, v zime rada pridávam karfiol, strúhanú mrkvu, či kyslú kapustu a v lete zas paradajky, papriku, či uhorku.