Železo ako dvojsečná zbraň? Hémové, či nehémové?
Železo je dvojsečná zbraň. 😱
Príliš málo železa spôsobuje anémiu a príliš veľa môže zvýšiť riziko rakoviny a srdcových chorôb (správa sa ako prooxidant). 😳
Ľudský organizmus nemá mechanizmus na zbavenie sa nadmerného železa.
Za to má mechanizmus na regulovanie prijatého železa. Ak nemáme dostatok železa, črevo začne zvyšovať vstrebávanie železa. Ak ho máme priveľa, črevo zníži absorpciu. Človek s anémiou dokáže vstrebať až 50% železa, kým organizmus s dostatokom železa vstrebáva cca 5-15%.🤔
Táto regulácia ale funguje len s primárnym zdrojom, nehémovým železom, ktoré sa hlavne nachádza v rastlinnej strave🌱.
Akonáhle máme dostatok železa v krvi, telo je 5krát efektívnejšie v blokovaní príjmu železa z rastlinnej stravy, ako z živočíšnej stravy.
Hémové železo je spájané s rakovinou a srdcovými chorobami. Je to forma železa, ktorú nájdeme v živočíšnej strave🥩🍖, v krvi a svaloch.
Takisto je hémové železo spájané s rizikom cukrovky, čo v prípade nehémového železa neplatí.
Čiže horšie vstrebávanie nehémového železa je nám výhodou a súvisí aj s reguláciou nášho tela. Vstrebávanie možno zvýšiť pridaním organických kyselín (napr vitamín C), alebo varením, či dusením. Vo všetkých skupinách rastlinných potravín, ako orechy, olejnaté semená, strukoviny(preto ten cícer a sója tu😉), obilniny, zelenina, ovocie, je železo zastúpené.
Už roky je moje železo na ideálnej hladine. Môj tajný recept na veľa železa počas tehotenstva bol: šťava z čerstvej žihlavy a jablka. Moja gynekologička sa čudovala, že mám hodnoty ako chlap💪.
Viac mega dobrých info na našom online kurze 21-dňová zmena.