Adzuki fazuľa à la tabouleh
Máme radi strukovinové šaláty, u nás ich robíme veľmi často, hlavne v prechodných obdobiach jar a jeseň, kedy sa nám už žiada aj čerstvý šalát, ale ešte sa aj poriadne najeme. Kedže však teraz máme stále k dispozícii kučeravý kel, ktorý aj keď vonku mrzne je čerstvý, tak tento šalát jeme aj v zime.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 15 minút
- 1 1/2 šálky uvarenej adzuki fazule
- 1 šálka uvareného bulguru (alebo pšena pre bezlepkovú alternatívu)
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 paradajky
- 1/2 cibuľe (v sezóne mladej cibuľky)
- 1/2 čl sušeného koriandru
- soľ na dochutenie
- 1 šálka nakrájaného šalátu (špenátu, ľadového, frisée)
- 1 sladký zemiak ošúpaný a nakrájaný na kocky
Zálievka:
- 1/4 šálky balzamikového octu
- 1 čl olivového oleja
- 2 pl lahôdkového droždia
- 1 čl horčice
- štipka čierneho korenia
Postup:
Večer predtým namočíme fazuľu. Na druhý deň scedíme, dáme do hrnca a varíme s vodou so soľou približne 1 hodinu. Zapneme rúru. V inom hrnci dáme variť bulgur s dvojnásobným množstvom vody a trochou soli, keď zovrie stíšime plameň a po 7 minútach vypneme a necháme dôjsť. Nakrájame na kocky ošúpaný sladký zemiak a nakrájanú cibuľu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút. Sladký zemiak sa veľmi rýchlo upečie, či uvarí, preto mu stačí len pár minút. Medzitým nakrájame paradajky, cibuľu. Keď je všetko hotové, zmiešame spolu a nachystáme si zálievku. Vo vyššom pohári zmiešame všetky prísady na zálievku. Na pokrájaný šalát dáme tabouleh a polejeme zálievkou.
Tip
Ak nemáte dobrý zdroj paradajok, môžete vynechať. V sezóne namiesto cibule môžete použiť čerstvú mladú cibuľu. Bulgur môžete sčasti zameniť za quinou, my väčšinou robíme takýto mix obilnín, napríklad amarant sú malilinké guličky, ktoré zmiešame s bulgurom, či pšenom a tak varíme. Tieto obilniny sa varia rovnako a tak ich podľa chuti a domácich zásob miešame. Amarant je veľmi výživný a tak väčšinou prisypem tak 2-3 polievkové lyžice do hrnca.
Dobrú chuť!