Bezlepkový quiche
Quiche je náš hit tejto zimy. Nedávno sme objavili recept na fejsbuku nášho obľúbeného vegánskeho doktora Gartha Davisa, čo napísal Proteinoholika (pre nás jedna z prevratných kníh, ak nemáte, vyjde v apríli, tu je odkaz, vrelo oporúčame obaja!) a tak sa nám zapáčil, že ho robím pravidelne. Mám na to jeden veľmi dobrý fígeľ a ten je, že namiesto štandardnej porcie zeleniny na polievku, dám do hrnca 2 krát také množstvo a mám polovicu quichu hotovú. To, že jeme tú istú zeleninu ako polievku a potom ako druhé vôbec nevadí, lebo je to inak dochutené, iná konzistencia, a tak máme pocit, že jeme niečo úplne iné. A vlastne sa tak narveme zeleniny a ešte raz zeleniny. Dokážeme toho zjesť fakt veľa. My štyria zjeme celý plech. A najlepšie na tom je, že ani po takejto prežieračke neodpadnem na gauč odfukovať, že teraz musím tráviť. Takže za nás úplna tutovka, jednoduché, bezmúčne jedlo, plné živín a dá sa spraviť na veľa spôsobov. Obmieňame zeleninu, raz dáme natrúhané tofu, inokedy šampiňóny, minule som dokonca pridala zmixovanú fazuľu. Zabudla som ju dať do polievky, tak som ju šupla do quichu a teda opäť sme ho na posedenie zjedli.
Kyslá kapusta je naša obľúbená príloha. Na jeseň Peťo natlačí plný sud a do jari chrúmeme všetci štyria kyslú kapustu. Podotýkam, najmenší s tým cez mlieko nikdy nemal žiadny problém, vlastne ani jedno dieťa netrápili žiadne bolesti bruška, či koliky. Tým som si len potvrdila, že dobrý základ rastlinnej stravy v tehotenstve a potom žiadne nadúvacie jedlá nie sú problém.
Prísady:
(celý plech 4-6 porcíí)
- 3 veľké zemiaky
- 4 šálky uvarenej zeleniny (čo je v sezóne, hokaido, mrkva, cvikla, cibuľa, brokolica, cesnak…)
- 1 lahôdkové či iné tofu alebo 5 šampiňónov
- 1 hummus 100g (používam od luntera)
- 3 PL lahôdkového droždia
- 1/2 PL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL mletej rasce (niekedy zamením za rímsku)
- 1/2 ČL kurkumy
- soľ na dochutenie
- kokosový olej na vymastenie (alebo aj nie)
Postup:
Najprv nastrúhame zemiaky. Dáme ich na plech a dáme zapiecť na 10-15 minút. Zatiaľ si nachystáme vrchnú vrstvu. Zmiešame uvarenú zeleninu, ku ktorej pridáme ostatné prísady a premiešame, prípadne dochutíme rascou, soľou. Potom plech vyberieme a upečené nastrúhané zemiaky dáme vrstvu nachystanej zmesi a posypeme mletou sladkou paprikou. Dáme zapieť na 15-20 minút zhora aj zdola.
Podávame s kyslou kapustou a vegánskou majonézou.
Tip
U nás je to veľmi častý obed, ktorý si varíme hlavne cez víkend a tak máme mnoho obmien. Skúšali sme ho aj so sušenými nakrájanými paradajkami, keďže teraz v zime paradajky nekupujeme a bolo to vynikajúce. Alebo k uvarenej zelenine pridáme strukovinu, napríklad červenú šošovicu, alebo fazuľu a zas má quiche trochu inú chuť. Už sme ho robili asi na 20 spôsobov a vždy nám chutil.
Prípadne na to dať postrúhaný vegánsky syr!
Ako príloha nám síce najviac chutí kyslá kapusta, ale minule sme robili kapustový šalát s mrkvou a vegan majonézou (zvaný coleslaw) a bol to veľmi dobrý nápad.
Dobrú chuť!